Tarımsal kirliliğe karşı farkındalık artıyor

09 October Monday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal kirliliği önlemek için yürüttüğü çalışmalar Denizli’de sektör temsilcileriyle paylaşıldı. İl Müdürü Şakir Çınar kirliliği önlemek ve verimi arttırmak için projeler geliştirdiklerini kaydetti. “ Yerel Farkındalık Artırma Toplantısı”nda çiftçiler ve çiftçi örgütleri için Sularda Nitrat Kirliliği ile Çevre Dostu Tarımsal Uygulamalar konularında sunumlar yapıldı.
Tarımsal kirliliğe karşı farkındalık artıyor
Haber: Denizli İl Enformasyon

Üretim artarken tarımsal alanların korunmasının önemi de artıyor.

Konuya dikkat çekmek isteyen Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Yerel Farkındalık Artırma Toplantısı”na ev sahipliği yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen “Nitrat Eylem Planları İçin İzleme ve Raporlama Metodolojisi Oluşturularak Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi” çerçevesinde tarımsal kirliliği önlemeye yönelik tedbirler çiftçi ve çiftçi örgütlerine anlatıldı.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, nitrat kirliliğine karşı alınan tedbirleri anlattığı konuşmasında; “Nitrat konusunda Nitratta mevzuatın bize verdiği izin kadarı ile belli bir oranda mg/l altındaki bir bölümde çalışmamız gerektiğini söylüyoruz. Bunun yer üstü kaynaklardaki miktarları var, yeraltı kaynaklardaki miktarları var. Biz nitratı kullanmak zorundayız. Topraklarımız bu konuda az verimli diyebiliriz. Dolayısıyla biz nitratı mutlaka kullanacağız ama alıcı ortamda bunu ne kadar az kullanırsak bu konuda daha verimli olabiliriz. Biz İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımız ile koordineli olarak belirli noktalardan üçer aylık süreçlerde zaten numunelerimizi alıyoruz, bunları çalışıyoruz. Teknik personellerimiz ile mahalle mahalle köy köy bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Hatta İl Müdürlüğü olarak şunu söyleyebilirim fazla gübre kullanımını engellemek ve verimliliği artırmak için yapılacak çalışmaları desteklemek amacıyla Denizli Büyükşehir Belediyesi ile ortak proje gelişirdik. Şuan laboratuvarımızda yapılan analizlerin yüzde 75’ini büyükşehir belediyemiz karşılıyor. Biz bu yaptığımız konuşmanın çalışmasının startını daha önceki dönemlerde verdik ve burada gübre analizleri ile alıcı ortamların daha az nitrata ya da diğer elementlerle buluşmasını sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Toplantı “Türkiye’de Tarımsal Kaynaklı Kirliliğin Kontrolü ve Yönetim Çalışmaları”, “Sularda Nitrat Kirliliği ve Tedbirler ile Çevre Dostu Tarımsal Uygulamalar” konularında bilgilendirme sunumlarıyla devam etti.

Yerel Farkındalık Artırma Toplantısı”na Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, Bakanlık Çalışma Grup Sorumlusu Yusuf Gürbüz, Proje Takım Lideri Henry Joergensen,  Prof. Dr. Yusuf Kurucu, üreticiler ve çiftçi örgütlerinin temsilcileri katıldı.
denizli nitrat tarımsal kirlilik çevre tarım ve orman