Tarımsal kuraklığa karşı ‘sempozyum’ düzenlendi

05 January Friday, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünce, "Tarımsal Kuraklığa Karşı Tasarruflu Su Kullanımı Sempozyumu" düzenlendi.
Tarımsal kuraklığa karşı ‘sempozyum’ düzenlendi
Tarımsal kuraklığa karşı hayata geçirilebilecek tedbirler sempozyumda ele alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünce, "Tarımsal Kuraklığa Karşı Tasarruflu Su Kullanımı Sempozyumu" düzenlendi.

Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyuma, ziraat odaları, sulama birlikleri, kooperatiflerden temsilciler ile yaklaşık 250 çiftçi katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya son yıllarda yapılan çalışmaların su kaynaklarının değişimini ortaya koyduğunu ve neticesinde su kıtlığının önemli bir sorun haline geldiğini söyledi. Enstitü olarak zeytin sulamasında daha az su kullanarak sulama yapılması ile ilgili çalışmalarından bahseden Kaya, konuşma sonunda tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç da en çok su kullanımı olan sektörün tarım olduğunu, bu nedenle suyun daha kaliteli, dikkatli ve verimli kullanılması için yapılması gerekenleri anlattı.

Sempozyumun moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Şerafettin Aşık yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığından Murat Mengüloğlu ise ‘’Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı Programı’’ başlıklı konuşmasında, dünyada ve Türkiye’de su varlığı, suyun kullanımı, iklim değişikliklerinin ve kuraklığın etkileri ile ilgili bilgiler verdi. Mengüloğlu, akıllı sulama sistemlerinin kullanılmasının su tasarrufu ve etkili sulama açısından önemini ifade etti. Yağmur suyu hasadı konusunda diğer ülkelerde yapılan çalışmalardan örnekler veren Mengüloğlu, ülkemizde bu konuda çalışmalar yapılmasının gerekliliği ve önemini anlattı.  

Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünden Şener Özçelik, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Handan Ataol Ölmez ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ali Bal, tarımsal kuraklık ve su kullanımına ilişkin bilgiler paylaştı.

Sempozyumun, "Tarımda Tasarruflu Su Kullanma Programı" ile ulusal düzeyde başlatılan eğitim seferberliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının desteğiyle düzenlendiği belirtildi.
Tarım orman sempozyum tarımsal kuraklık tasarruf