Tarımsal üretimde büyük adım

07 February Thursday, 2019
Bilecik’te tarımsal üretime katkı sağlayacak önemli bir bilimsel çalışma yapıldı. Dr. Öğretim Üyesi Fadime Özdemir Koçak’ın yaptığı çalışma sonucunda elde ettiği mikroorganizmanın bitki gelişimini teşvik edici özellikte olduğu belirlendi.
Tarımsal üretimde büyük adım Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Fadime Özdemir Koçak, topraktan izolasyon çalışmalarıyla tarımsal üretimi artırıcı özellikte mikroorganizma elde etti.

Bilecik ve Eskişehir'de özellikle toprak, bitki kök çevresindeki toprak ve sediment içindeki mikroorganizmaları keşfetme çalışmaları yürüttüğünü belirten Koçak, farklı analiz ve testlerini tamamlayarak mikroorganizmaları, literatüre kazandırdıklarını dile getirdi.

Mikroorganizmaları, farklı analiz ve testlerini tamamlayarak literatüre kazandırdıklarını dile getiren Koçak, "Türü tanımlarken yaptığımız çalışmaların ve dizileme analizlerinin doğruluğu, dünya literatüründe kabul görmüş genbank ve kültür koleksiyonlarınca onay verilen numaralar alınarak yapılmaktadır. Yaklaşık 2 yıl süren uzun bir yolculuk aslında bir organizmanın tanımlanması." dedi.

Buradaki amaçlarının, elde edilen yeni türü sadece literatüre kazandırmak olmadığını vurgulayan Koçak, bunların ilaç sanayisinde, tarımsal alanda, hasta tedavisinde kullanılmasına yönelik çalışmaların yürütülmesinin de önem taşıdığını söyledi.

Tarımda "mikrobiyal gübre" olarak adlandırılan mikroorganizma kaynaklı gübrelerin kullanımıyla daha sağlıklı tarımsal ürünler tüketilebileceğini dile getiren Koçak, "Bulduğumuz mikroorganizmalarla ilgili özellikle tarımsal alanda değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapacağız." diye konuştu.

Bilecik, Pazaryeri ve Eskişehir'den izole ettikleri 10'dan fazla mikroorganizmayla ilgili çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Koçak, "Bunları da bulundukları bölge isimleriyle dünya literatürüne kazandıracağız. Uzun soluklu ve büyük bir ekip çalışması. Sadece bulmakla kalmayıp insanlığa, ekonomiye katkısına yönelik de çaba içinde olacağız." dedi.
 
bilecik şeyh edebali üniversitesi tarımsal üretim mikrobiyal gübre