Tarla ilaçlamak için drone tasarladı

26 April Friday, 2019
Bolu’da yaşayan Murat Çalışır piyasadaki ilaçlama dronlarını pahalı bulunca kendi dronunu geliştirdi. 10 litrelik kapasiteye sahip drone 2 hektarlık alanı 10 dakikada ilaçlayabiliyor.
Tarla ilaçlamak için drone tasarladı Bolu'da bir kişi, tarımsal alanda kullanılmak üzere ilaçlama dronu tasarladı.

Televizyon, sinema, mimarlık gibi birçok alanda drone ile görüntü ve fotoğraf çeken Murat Çalışır hobi olarak başladığı işini geliştirmek için atölye kurdu.

Çalışır, atölyesinde tarımsal alanların ilaçlanmasında kullanılmak üzere drone yapmak için çalışmalara başladı. Yaklaşık 3 yıl süren çalışmanın ardından Çalışır, 10 litre ilaç kapasiteli drone yaptı.

Karaçayır Mahallesi'ndeki bir tarlada drone ile tarımsal alanda uçuş gerçekleştiren Çalışır, yaklaşık 2 hektarlık alanı drone ile 10 dakika içerisinde ilaçladı.

Çalışır piyasadaki benzerlerine göre maliyetinin daha düşük olduğunu belirterek, geliştirdiği dronun çok amaçlı olduğuna dikkat çekti. “Ben Boluluyum ve çiftçi çocuğuyum. Hobi olarak başladığım bir şeyi nasıl bu sektörde kullanabilirim diye düşündüm ve 3 yıldır bunun üzerinde çalışıyorum. Çalışmalarım sonuç verdi ve ilaçlama dronunu yaptım. Aynı zamanda bu drone birçok alanda kullanılacak şekilde tasarlandı. Tarımda özel kameralar kullanılarak verimli ya da verimsiz yerlerin tespitinde kullanılabilir. Bunu havadan arazi taraması olarak yapabilmekteyiz. Bu drone ile ağaç dikimi ya da tohum atımı yapılabilmekte. Ağaç dikimi yapılırken belli bir hat üzerinde dikimi gerçekleşmekte. Bu da ya ip çekerek ya da özel ölçüm aletleri kullanılarak olmakta. Drone üzerindeki GPS yardımı ile aşağıya yansıttığı bir lazer nokta vasıtası ile noktasal olarak hata yapmadan ağaç dikimi de yapılmakta." dedi.
 
bolu drone zirai ilaçlama