Taşköprü sarımsağı karekodla satılacak

17 December Thursday, 2020
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen dünyaca ünlü sarımsağın marka değerini korumak amacıyla örnek tohumlar üretilerek çiftçiye dağıtılacak.
Taşköprü sarımsağı karekodla satılacak Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen dünyaca ünlü taşköprü sarımsağının marka değerini korumak amacıyla örnek tohumlar üretilerek çiftçiye dağıtılacak. İlçede üretilen sarımsaklar pazarda karekodla satışa sunulacak.

Karekod uygulamasıyla satışların takip edileceğini belirten Taşköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Şallı "Üreticimizin elinde tescilli Taşköprü sarımsağı ürettiğine dair herhangi bir belgesi yoktu. Buradan Taşköprü sarımsağı alan bir kişi, Kastamonu dışında bu sarımsağı ekip, 'Taşköprü sarımsağı' adı altında satabiliyordu, bu sorunun da önüne geçebilmek için hologram uygulaması gerçekleştirdik. Bu uygulama ise şu şekilde; Taşköprü sınırları içinde, hakiki Taşköprü sarımsağı üreten çiftçilerimiz bir sisteme kaydedilecek. Bu sistem ekiminden hasadına kadar bizlerin kontrolünde. Hasat döneminde yaklaşık bir ürün tonajı girilecek. Taşköprü sarımsağı üreten çiftçilerimize coğrafi işaretli, tescilli Taşköprü Sarımsağı Üreticisi belgesi vereceğiz. Bu belge ile pazara girip, pazarda satışlarını yapacaklar. Sisteme dahil olarak satışlarını yaptıktan sonra, tüccarla birlikte gelip o sistemden hologram alacaklar. Tüccar sattığı sarımsağının üzerine o hologramı yapıştırmak zorunda kalacak, dolayısıyla Taşköprü sarımsağının marka değeri yükselmiş olacak. Diğer illerde hakiki Taşköprü sarımsağı arayan kişiler, hologram sayesinde, Taşköprü sarımsağını kolaylıkla ayırt edebilecekler. Taşköprü sarımsağının üzerinde karekodu bulunacak ve bu şekilde diğer yerlerde, Taşköprü sarımsağı diye satılan sarımsaklardan, hakiki Taşköprü sarımsağı kolayca ayırt edilebilecek." dedi.

Şallı ayrıca “Tespit ettiğimiz 2 tohumun bu yıl tekrar üretimini yaptıktan sonra yaklaşık 5 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Aldığımız bu 5 ton ürünü yaklaşık 10 çiftçimize 500 kilogram olarak ücretsiz verip, hasatta verdiğimiz 500 kilogram ürünü tekrar alacağız. Çiftçimizden geri aldığımız bu tohumu başka bir sezonda diğer üreticilerimiz ile protokol imzalayıp onlara vererek tohumları çoğaltmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlçedeki çalışmalar "Taşköprü sarımsağının marka değerini koruma ve uygulama" projesi kapsamında yürütülüyor.
Kastamonu taşkörü sarımsak karekod Mesut Şallı tarım orman