Tek tırnaklı hayvanlara mikroçipli takip

04 January Monday, 2021
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı çalışma ile at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanlar mikroçiple kayda geçirilip takip edilecek.
Tek tırnaklı hayvanlara mikroçipli takip Haber: Yalova İl Enformasyon

Tek tırnaklı hayvanlara hem mikroçipli hem kimlik belgeli takip.

Tarım ve Orman Bakanlığınca, tek tırnaklıların kayıt altına alınması için başlatılan çalışma Yalova’da uygulanmaya başlandı. Proje kapsamında at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanlar, yılbaşından itibaren boyunlarına uygulanacak mikroçiple kayıt altına alınarak takip edilecek.

Tek tırnaklı hayvanlar için kimlik belgesi de düzenleneceğini bildiren Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, amaçlarının sağlıklı hayvanlar elde etmek olduğunu vurguladı.
Kimlik ile mikroçipleri eşleştirerek bir hayvanın bir işletmeden başka bir işletmeye nakli esnasında takibini yapabildiklerini belirten Parıldar, "Buradaki amacımız öncelikle hayvanlarımızın sağlık taramasını yapmak. Hayvanlarımızı ve işletmelerimizi kayıt altına alarak bundan sonraki süreçte de hayvanımızın yaşam döngüsü boyunca bu mikroçip vasıtasıyla ve bilgilerini girmiş olduğumuz hayvan kayıt sistemi, hayvan bilgi sistemindeki veriler vasıtasıyla da sürekli takibini yapmak. Öncelikle hedefimiz, sağlıklı hayvanlar elde etmek. Bu anlamda da sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin her platformda dile getirdiği gibi teknolojiyi de maksimum seviyede tarımda kullanmayı amaçlıyoruz. Bu uygulamanın en güzel örneklerinden birisi de tek tırnaklı hayvanlarımıza takmış olduğumuz bu mikroçipler ve bu hayvanlarımızın tanımlanması diyebiliriz." diye konuştu.
Tek tırnaklı hayvanların kayıt altına alınması amacıyla bakanlığın Hayvan Bilgi Sistemi içerisinde tek tırnaklı kayıt sistemi modülü kuruldu. Bugüne kadar herhangi bir nedenle tanımlanmayan her yaştaki tek tırnaklı hayvanlar, 31 Aralık'tan itibaren 12 ay içerisinde kayda alınacak.

Düzenlenecek tek tırnaklı kimlik belgesinde; hayvanın özel yaşam numarası, mikroçip kodu, cinsiyeti, türü, doğum tarihi ve yeri gibi bilgiler bulunacak. Kimliğe, hayvanın eşkali, işaret ve nişaneleri de kaydedilecek.
yalova tek tırnaklı hayvan at eşek katır mikroçip tarım ve orman Suat Parıldar