Tekirdağ’da zeytin hasadı başladı

25 November Monday, 2019
Tekirdağ'da, zeytin hasadı heyecanı yaşanıyor. Hasat mesaisi sabahın ilk ışıkları ile başlıyor.
Tekirdağ’da zeytin hasadı başladı Tekirdağ'da, üreticilerin emeğinin karşılığını alacağı zeytin hasadı heyecanı yaşanıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla işçiler tarafından zeytin ağaçlarını kırmadan, titizlikle toplanmaya başlanan zeytinler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor.

Gün boyunca toplanan zeytinler daha sonra araçlara yüklenerek, evlerde elekten geçirilip kalitesine göre ayrılıyor.
Daha sonra fabrikalara götürülen ürünlerden bazıları sofralık olarak ayrılırken bazıları da yıkama, kırma, pres işlemlerini gördükten sonra suyu ve yağı birbirinden ayrıştırılarak zeytinyağına dönüştürülüyor.

Üretici Vedat Aydın ve Gülşen Ateş yoğun çalıştıklarını belirtti.

Şarköy'de üretilen zeytinlerin Türkiye'nin her tarafına yağ ve zeytin olarak gönderildiğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

"Bu işin mesaisi sürekli devam ediyor. Çok emek isteyen bir iş. Sabah 06.30'da kalkıp hazırlanıp tarlaya geliyoruz. Gün boyunca toplanan zeytinleri eve gidince de kalitesine göre boyluyoruz. Yağlık ve sofralık zeytin şeklinde de ayırıyoruz. Gece yatana kadar mesaimiz devam ediyor. Ürünü bekletemiyoruz, mecburen bir an önce elimizden çıkarmaya çalışıyoruz. Burada hasat bittikten sonra biraz dinleneceğiz ve işçiliğimiz tekrar başlayacak. 2 ay bir ara vereceğiz ondan sonra mart ayında yine tarlalara girmeye başlayacağız. Budamayla başlayacağız, sonra tarlanın sürülmesi, ağaçların çiçek açmasıyla her aşamada ilaçlamalarımız başlıyor."

Üreticilerden Gülşen Ateş de sabahın erken saatlerinde zeytin tarlalarında hasat heyecanı yaşandığını dile getirerek "Bazı işçiler zeytinleri silkeliyor, bazıları dalından topluyor, bazıları yerden topluyor. Akşama kadar ne kadar ürün çıkarsa kasalara yerleştirip dönüyoruz. Akşam da zeytinleri elekte eliyoruz 1,2,3 numara diye." dedi.
zeytin Tekirdağ hasat