Teknolojik tarım merkezi Bursa’da kuruluyor

24 June Wednesday, 2020
Bursa’da tarıma büyük katkı sağlaması planlanan Tarımsal İnovasyon ve Deneyim Merkezi projesi hızla yol alıyor. Orhangazi’deki çalışmaları yerinde inceleyen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, burada yapılacak Ar-Ge çalışmalarının bölge tarımı için çok önemli olduğunu belirtti.
Teknolojik tarım merkezi Bursa’da kuruluyor Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN - Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
 
Bursa tarımı teknolojik Ar-Ge merkezi projesi ile gelişiyor.

Orhangazi İlçesi’nde yaklaşık 600 dekar alan üzerinde yapılacak Tarımsal İnovasyon ve Deneyim Merkezi projesi kentteki tarımsal faaliyetlerin gelişmesi ve üretimde kalitenin artması açısından büyük önem taşıyor.

Hektaş tarafından hayata geçirilen proje alanında; Tarımsal Ar-Ge merkezi, IoT (Nesnelerin İnterneti) Yapay Zeka Laboratuvarı, Yüksek Teknoloji Biyopestisit Üretim Merkezi gibi bilimsel çalışmaların yapılabileceği merkezler kurulacak.

Bölgeyi ziyaret eden Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ve Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Aygül: “Firmamız, hem yeni çeşitlerin deneneceği hem de AR-Ge faaliyetlerinin çeşitli alanlarda yürütüleceği bir proje hazırladı. Burası çok önemli bir merkez ve yetenekli bir uzman grubu burada çalışıyor. Bu tesis tam anlamıyla faaliyete geçtiği zaman, geleceğe yönelik meyvecilik ve tıbbi aromatik bitkilerle, yeni çeşitlerin yetiştiriciliğini yaklaşık 600 da alanda gerçekleştirerek, ilimiz ve bölgemize çok önemli katkılar sağlayacak. Aynı zamanda şu anda insan sağlığını tehdit eden insektisitlerin yerine kimyasal yapılarından uzaklaşıp, moleküler insektisitler kullanılacak. Bu Ar-Ge merkezi bölgemiz için çok önemli bir yatırım.” dedi.

Dünya çapında bir araştırma merkezi kurma hedefiyle yola çıktıklarını belirten proje danışmanı     Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, burada öncelikle toprağı korumaya yönelik çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

Söylemezoğlu, “Proje 3 yıl içerisinde tamamlandığında 70’e yakın kendi alanında en iyi araştırıcıların çalıştığı bir Ar-Ge merkezi olacak. Tamamlandığında yaklaşık 35 türde, yüzün üstünde çeşitle bir çiftçi eğitim merkezi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Tarım ve hayvancılık sektöründe dünyanın sayılı projeleri arasında yer alacak olan Orhangazi Projesi ile yerli tohum çalışmaları, gıda güvenliği ve sağlıklı yaşama yönelik teknolojiler sektör paydaşlarıyla buluşturulacak.
bursa tarım ve orman hektaş orhangazi tarımsal ar-ge proje teknoloji