Tesisini ıslah etti, süt verimini 3 kat artırdı

01 March Friday, 2019
Girişimci Mesut Söylemez Gaziantep’te kurduğu keçi çiftliğinde ıslah çalışması sayesinde Halep keçilerinin süt verimi 3 kat artırdı. Söylemez çalışmayı yürütürken Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden de destek aldı.
Tesisini ıslah etti, süt verimini 3 kat artırdı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin desteğiyle yürütülen ıslah çalışması sayesinde Halep keçilerinin (Damaskus) süt verimini fert başına yıllık ortalama 120 litreden 650 litreye yükseldi.

Söylemez, veteriner hekim olan ortağıyla birlikte Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ebru Emsen'in de katkılarıyla Halep keçilerinde süt verimini ve kalitesini artırmak için ıslah ve melezleme çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Söylemez “Sürüleri aldığımızda ilk yıl süt verimimiz 120 litreydi, şu an 650 litreye çıkardık. Bu Halep cinsinin bin 200 litre süt verimi olanları da var. Bizim hayvanlarımızda da bin-bin 200 litre verenler var. Tüm sürümüzün bu rakamlara ulaşabilmesi için onların ıslahıyla ilgili çalışıyoruz. Kanada'dan getirdiğimiz Saanen spermalarıyla melezleme yaptık. İlk yıl 3 hayvan elde ettik, 2'si dişi biri erkekti. İki dişiden ilk yılda bin 200 litre süt aldık. Biz normal Halep keçilerinden 650 litre süt alırken, bu yavrulardan bin 200 litre süt alınca, melezlemeye ağırlık verdik. Şu an 50 melez dişimiz var ve günlük 4 litrenin üzerinde süt veriyorlar. Ama laktasyonları daha belli olmadı, net rakamları yıl sonunda alacağız.” ifadelerini kullandı.

gaziantep keçi çiftçi üretici girişimci süt verim