TİGEM'in taşıyıcı anneleri ilk yavrularını dünyaya getirdi

08 February Thursday, 2018
Bursa'da gerçekleştirilen Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi sonuçlarını vermeye başladı.
TİGEM'in taşıyıcı anneleri ilk yavrularını dünyaya getirdi Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında geçen yıl hayata geçirilen "Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi" çerçevesinde 7 buzağı dünyaya geldi.
TİGEM'in Bursa'nın Karacabey ilçesindeki işletmesinde 9,5 ay önce açılışı yapılan "Embriyo Üretim ve Transfer Merkezi" ilk sonuçlarını verdi.
Merkezde, "Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi" kapsamında 9,5 ay önce ilk embriyo transferi yapılan 7 sığır, 7 sağlıklı buzağı dünyaya getirdi.
Proje kapsamında 9 kişiden oluşan ekibin başında bulunan UÜ Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarıkaya, yaklaşık 9,5 ay önce üniversite ile TİGEM arasında yapılan iş birliği ile söz konusu merkezin açıldığını hatırlattı. 
Gelinen süreçte şu ana kadar 600'e yakın embriyo transferi yaptıklarını ve 125 net gebelik teşhisi bulunan hayvanlarının olduğunu aktaran Sarıkaya, "Doğumlar aralıklarla olacak. Bu doğumlar şubat ayı itibarıyla yeniden başlayacak. 7 doğumun hiçbirinde bir sıkıntı ile karşılaşmadık, gayet sağlıklı. Anneler farklı ırktan. Biraz daha annelik içgüdüsü iyi olduğundan yavrularına bakıyorlar. Bir sıkıntı yaşamadık. Sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar." diye konuştu. 
Sarıkaya, projede amaçlarının hayvan ırklarının ıslah edilerek hayvan sayısının artırılması olduğunu kaydetti.
Normal bir sığırın Türkiye şartlarında hayatları boyunca ortalama 3-5 yavru dünyaya getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Sarıkaya, "Embriyo transferi ile bu sayılar çok artıyor. Hayvancılıkta başarı istiyorsak bunu yaygın yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı. 
Projenin Simental ırkının sayısını artırmak amacıyla düşünüldüğünü ve başladığını anlatan Sarıkaya, şunları kaydetti:
"Bu sayede biz işletmede mevcut Simentallerden seçtiğimiz annelerden embriyoları elde edip taşıyıcı annelere uyguluyoruz. Bunlar genellikle karışık ırklardan oluşuyor. Bu şekilde saf Simental sayısını bu işletme açısından çoğaltıp artırmaya çalışıyoruz. Uygulamalarımız düzenli şekilde devam ediyor. Biz üniversitemizden 6 kişi geliyoruz. Burada da 3 veteriner hekimimiz mevcut. 9 kişi rutin olarak bu iş üzerinde çalışan bir ekibiz. Ekibimiz gayet cefakar ve başarılı çalışıyor." 
Prof. Dr. Sarıkaya, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. 
TİGEM Karacabey İşletmesi Müdür Yardımcısı Şevket Şahin de yüksek verimli hayvanlar elde etmek için hayata geçirilen projelerinin ilk sonuçlarının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
İlk embriyo transferinin 11 Nisan'da dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik tarafından yapıldığını anımsatan Şahin, "Sayın bakanımızla ilk etapta gerçekleştirilen transferlerin sonucunda 7 yavru buzağı sağlıklı şekilde dünyaya gelmiş oldu. TİGEM bünyesinde taşıyıcı anneden doğan ilk buzağı oldular. Transferler halen devam ediyor. Yakın zamanda doğumlarımız da olacak. Embriyo transferleri artarak devam edecek" dedi.
 
TİGEM bursa buzağı inek suni tohumlama