Tohum desteğiyle çayır ve meralar yeşerecek

16 March Tuesday, 2021
Sivas'ta 5 bin çiftçiye 8,5 milyon lira değerinde 2 bin ton tohum dağıtıldı. Yüzde 75 hibeli dağıtılan tohumlarla çayır ve meralara yem bitkisi ekilmesi ve kaba yem ihtiyacını karşılanması hedefleniyor.
Tohum desteğiyle çayır ve meralar yeşerecek Haber: Sivas İl Enformasyon

Tohumlar üreticiyle buluştu, sezon umutlu başladı.

Sivas'ta 5 bin çiftçiye korunga, fiğ, yonca, silajlık mısır, buğday, arpa, Macar fiği, tritikale, yem bezelyesi, nohut ve kuru fasulye tohumu desteği verildi.

Nadas Alanlarının Değerlendirilmesi Projesi, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ve Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projeleri kapsamında 2 bin ton tohum çiftçilere dağıtıldı.

Hayvancılıkta karlı bir üretim için kaba yem ihtiyacına dikkat çeken Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, projeler ile yem üretiminin yanı sıra et ve süt üretiminde de artış sağlanacağını vurguladı.

6,2 milyar liralık tarımsal hasılası ile Sivas’ın Anadolu’nun parlayan yıldızı olduğunu dile getiren Yıldız, “İl Müdürlüğü olarak Nadas Alanlarının Değerlendirilmesi Projesi, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ve Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projelerini hazırladık. Bakanlığımız ve İl Özel idaremiz tarafından desteklenen projelerimiz yüzde 25’i çiftçi katkılı yüzde 75’i hibeli olarak hazırlanmıştır. Bu yıl üreticilerimize toplamda 8.5 milyon liralık bütçe ile bugüne kadar yapılmış en büyük bütçeli tohum dağıtımını yapıyoruz.

Projeler ile 160 ton fiğ, 103 ton korunga, 50 ton yonca, 2 bin paket silajlık mısır, 172 ton buğday, bin 060 ton arpa, 60 ton macar fiğ, 30 ton tritikale, 30 ton yem bezelyesi, 57 ton nohut, 13 ton kuru fasulye tohumu olmak üzere toplamda 2 bin ton tohum dağıtımı yapılıyor. Çalışma kapsamında 5 bin çiftçimizin 130 bin da alanda, ekimi yapması sağlanacaktır. Tohum dağıtımı Merkez ve 16 ilçemizde yapılacaktır. Dağıtacağımız bu tohumlarla üreticilerimizin tamamına yakınının tohum talebi karşılanmış olacaktır. Nadas Alanlarının ve atıl tarım arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi; kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, nadas alanlarında etkin münavebe sistemi uygulanması, ürün çeşitliliğinin ve toprak verimliliğinin artırılmasıdır. Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Projesi ise; Yem bitkileri ekilişlerinin arttırılarak kaliteli kaba yem açığının giderilmesi, meralar üzerindeki aşırı otlatma baskısının azaltılması, çayır ve mera alanlarının ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Kaba yem sürdürülebilir hayvancılığın olmazsa olmazıdır. Hayvancılıkta karlı bir üretim, elbette girdi maliyetlerini azaltarak mümkündür. Çünkü maliyetin yüzde 65-70’ini yem maliyeti oluşturmaktadır. Bu projeler ile yem üretiminin yanı sıra et ve süt üretiminde de artış sağlanacak ve kaliteli ürünler elde edilecektir.

Sivas Valisi Salih Ayhan da “Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas" sloganıyla birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Vali Ayhan, "Kaba yem açığını azaltmayı, dışarıdan kaba yem alımını sınırlamayı ve işletmelerin arazilerine göre uygun yem bitkilerini yetiştirmek suretiyle yem masraflarını azaltmayı amaçlıyoruz. Büyükbaş veya küçükbaş hayvan varlığı olan üreticilerimize hem hayvanlarımızı samana dayalı beslemeden kurtarmak hem de meralara olan erken ve aşırı otlatma baskısını azaltmak için kaliteli kaba yem bitkisi tohumu dağıtımı yapacağız. Bugün 5 bin çiftçimize tohum dağıtımını gerçekleştirdiğimiz bu projelerin ilimize hayırlı uğurlu olmasını, bereketli olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.
sivas tohum yem bitkisi destek hibe proje çayır mera tarım ve orman