Tohumsal üretimde artış

09 March Friday, 2018
Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye'de tohumculuk sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 73 olduğunu söyledi
Tohumsal üretimde artış Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye'de tohumculuk sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 73 olduğunu, buna fidan ve süs bitkileri de dahil edildiğine, ithalatı karşılama oranının yüzde 90'ların üzerine çıktığını söyledi.
Namık Kemal Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma Uygulama Merkezi (NAKSAM) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOP) tarafından üniversite yerleşkesindeki Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan Yılmaz, tohumculuk kavramlarının Türkiye'de ilk kez 1960'larda konuşulmaya başlandığını, 1963'ten sonra Türkiye'nin tohumluk üretimi, ticareti, sertifikasyonu, piyasa denetimi, tohumluk standartları gibi kavramlarla tanıştığını anlattı.
"Ülkemizde sadece tarım ve tohumculukta değil her alanda kadın girişimcilerimizin sayısının artmasının ekonomik kalkınmamızın olmazsa olmaz şartlarından biri olarak görüyorum" diyen Yılmaz, girişimci kadınlarımızın başarı hikayelerinin, yeni girişimciler için hazine değerinde olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Tohumun, insanların beslenme ve giyinmesinde çok önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "1990'lı yıllarda 100 bin ton civarında sertifikalı tohum üretirken, 2002'de 145 bin ton, 2016'da 958 bin ton ve 2017 yılında 1 milyon 50 bin ton tohum ürettik. İthalat yapıyoruz 40 bin ton tohum ithal ediyoruz bunun karşılığı 185 milyon dolar. 44 bin ton tohum ihraç ediyoruz, bunun karşılığı da 136 milyon dolar. Türkiye'de tohumculuk sektöründe ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 73, buna fidan ve süs bitkilerini de dahil ettiğimiz zaman ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 90'ların üzerinde. Türkiye'de ekim alanlarının azalmasına rağmen bitkisel üretimde azalma yok artış var" diye konuştu.
Yılmaz, tohumculuk sektörünün küçümsenmemesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Dünya nüfusu 6-7 milyarı buldu. Her yıl 800 milyon insan açlıkla karşı karşıya kalıyor. 1,1 milyar insan, yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. 2050 yılına geldiğimizde bugünkü tarımsal üretimin iki katı üretim yapmak zorundayız. Ekim alanları artmadığına göre, burada bize düşen görev, birim alanda verimi artırmak, birim alanda kaliteyi artırmak ve daha çok üretim yapmak. Dolayısıyla buradaki temel faktörler ıslah, Ar-Ge ve sertifikalı üretim çalışmalarının artırılması."
NAKSAM Müdürü Doç. Dr. Gülen Özdemir de her zaman kadınlara destek olmak ve onların sorunlarına çözüm noktasında etkin rol almak için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.