Tokat’ta kenevir heyecanı

16 January Wednesday, 2019
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Yeniden kenevir üreteceğiz" açıklamaları, Osmanlı Dönemi’nde kenevir üretilen illerden olan Tokat’ta heyecanla karşılandı.
Tokat’ta kenevir heyecanı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapılacak çalışmalarla kenevir üretiminin artırılacağına ilişkin açıklamaların ardından bakanlığın izin verdiği 19 ildeki çiftçileri heyecanlandırdı.

Osmanlı Dönemi’nde yılda ortalama 20 ton kenevir üreten Tokat’taki çiftçilerde üretim için sabırsızlanıyor.

Kenevirden urgan yapılması gibi tarımsal üretimin sergilendiği şehir müzesinde Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu açıklamalarda bulundu. Başkan Eroğlu “Şuanda 19 ilde kenevir üretimi ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Bu illerden biriside Tokat’ımız ve inşallah da Tokat kenevir üretiminde önümüzdeki günlerde tarımsal anlamda bu tür çalışmaların yapılmasıyla Tokat’ta katma değer anlamında kenevir üretiminin yapılmış olmasıyla beraber şehrimizin ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim. Bizim de şehir müzemizde oluşturduğumuz bu Osmanlı çarşımızda bir kısım dükkanımızda urgancı diye tabir ettiğimiz bu kısım. Bütün bu eskiye dair ürünlerimizin hepsi de kenevirden kendirden yapılmış. Bunları biz modern günümüzde de artık inşallah üretimle beraberde göreceğiz. Biz hem geçmişi yad etmek hem de bu anlamda kenevirin nasıl ve nerelerde kullanıldığı burada anlatmak, Tokat'ımızın da bundan istifade ediyor olmasından dolayı da buradan duyduğumuz mutluluğu paylaşmak istedik.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı üretimle ilgili çalışmalarını sürdüren 19 ilde üretim yapılacak. Bu iller Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Karabük, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak.

kenevir üretim tokat