‘Toprağını tanısın, altın gibi parlasın’

29 June Friday, 2018
Ordu’da, “Toprağını Tanısın Altın Gibi Parlasın” projesinin açılış toplantısı yapıldı.
‘Toprağını tanısın, altın gibi parlasın’ Haber: Ordu İl Enformasyon

Ordu Valiliği himayesinde Altınordu Belediye Başkanlığı ve Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ortaklaşa yürütülecek olan DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteklediği “Toprağını Tanısın Altın Gibi Parlasın” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz; “İlimiz tarım alanlarının yüzde 89'unda fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık adeta bizim yeşil altınımızdır. Dünya fındığının yaklaşık yüzde 25'ini Ordu tek başına üretmektedir. Tabi dünya fındığının dörtte birini üretmek bizleri ziyadesiyle gururlandırıyor.  Ancak var olan potansiyelimizi de bildiğimiz için bu bizi tatmin etmiyor. Dörtte bir üretimin çok daha üzerinde üretmemiz gerektiğini ve bu potansiyelin de Ordu’da olduğunu biliyoruz ve daha fazlasını üretmek için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

“Fındık üretiminde ülkemiz dünya lideridir. Ancak birim alan verimi bakımından olaya yaklaştığımızda durum farklı, maalesef birim alan verimi anlatılırken hep İspanya, İtalya, Amerika örnek gösteriliyor.  Biz dünya fındığının dörtte birini üreten Ordu’nun üretimde olduğu gibi birim alan veriminde de dünyaya örnek olmasını istiyoruz ve bu doğrultuda çalışıyoruz” diyen Yılmaz, şöyle devam etti:   “Elbette arazi yapımızın engebeli olması, eğimin fazla olması, toprak derinliğinin sığ olması gibi bir takım dezavantajlarımız var. Ancak değiştirebileceğimiz şeyler de var ve bunları biliyoruz. Bunların başlıcaları da budama, besleme ve gübrelemedir. Bu bakım işlemlerinde yapacağımız doğru uygulamalarla verim ciddi oranda artmaktadır. İlimiz genelinde 2015 yılından beri uyguladığımız sadece gübreleme ve budama konusunda yürüttüğümüz çalışmalarla bugün Ordu'da 100'ün üzerinde örnek bahçe oluşturarak bu örnek bahçelerde dekara verimi 250-300 kg’ a ulaştırdık ve bunu tüm üreticilerimize gösterdik. İşte burası İspanya, İtalya, Amerika değil Ordu.  İlimizde bu örnek bahçelerimizin sayısını her geçen gün artıracağız. Peki, biz bunu nasıl başardık toprağın yapısını değiştirmedik, eğimi değiştirmedik, ama budamadaki ve gübrelemedeki yanlış uygulamaları değiştirdik ve doğru uygulamalar yaparak yüksek verim alınabileceğini gösterdik”.
 
ordu toprak proje fındık