Tropikal meyve üreticilerinde hedef Avrupa pazarı

19 August Monday, 2019
Mangodan ejder meyvesine, avokadodan liçiye kadar birçok tropikal meyvenin yetiştirildiği Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üreticiler, Avrupa pazarına odaklandı.
Tropikal meyve üreticilerinde hedef Avrupa pazarı Mangodan ejder meyvesine, avokadodan liçiye kadar birçok tropikal meyvenin yetiştirildiği Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üreticiler, Avrupa pazarına odaklandı.

Uzun yıllardır muz üretiminde önemli yere sahip ilçede, avokadoyla başlayan tropik meyve üretimi, Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi, longan, çarkıfelek, mango, papaya, ejder meyvesi, guava, kahve ve çikolata meyvesi gibi ürünlerle devam etti.

Tropikal meyvelerden muzun iki, avokadonun tüm çeşitleri, ejder meyvesinin iki çeşidiyle çarkıfeleğin tescili alındı. Ejder meyvesinin tanesi 25, mangonun 35, papayanın 12, liçinin ise kilogramı 130 liradan alıcı buluyor.
Üretimi artırmak, pazar ağını genişletmek, üretimde karşılaşılan sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kuruldu. Gazipaşa'da üretilen tropik meyvelerin öncelikle Avrupa pazarına ihraç edilmesi amaçlanıyor.

Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın "Yeni kurulan seralarda bu üretim daha çok yapılıyor. Özellikle mango ve ejder meyvesinde birçok yeni tesis kuruldu. Bu üretim yeni olduğun için destekler ve yeni fikirler konunda kapımız herkese açık. Merkezimiz Gazipaşa olabilir ama herkes kooperatifimize gelip geliştirebilir." dedi.
 
tropikal ihracat üretim antalya