Türk filmlerine ismini veren ‘kınalı yapıncak’ tescillendi

13 November Friday, 2020
Tekirdağ'da yetiştirilen ve Türk sinemasına ismiyle ilham kaynağı olan ‘yapıncak üzümü’nün tüysüz, ince ve narin yapılı yaprağı tescillendi.
Türk filmlerine ismini veren ‘kınalı yapıncak’ tescillendi Tekirdağ'da yetiştirilen yapıncak üzümünün tüysüz ve ince narin yapılı yaprağı tescillendi.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı “Yapıncak üzüm çeşidi Tekirdağ'ımızın önemli bir değeri. Hatta 'Kınalı Yapıncak' ismiyle filmlere bile konu olmuş bir üzüm çeşidimiz. Bu çeşidin sadece üzümü değil yaprağı da kıymetli. Yaprağı sarmalık olarak geleneksel mutfağımızda yer bulan bir çeşit. Biz bunu daha önceden biliyorduk ve coğrafi işaret tescil işlemlerini tamamladık.” diye konuştu.

Enstitüde Türkiye'nin yerel üzüm çeşitleri üzerine çalışan Tamer Uysal da üzüm ve yaprağın lezzetine değindi. Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret almak üzere başvurduklarını anlatan Uysal, "Hazırladığımız dosya değerlendirildi ve olumlu kabul edildi. 'Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı' menşe adıyla coğrafi işaretini aldı." dedi.
tekirdağ yapıncak üzüm yaprağı Mehmet Ali Kiracı Kınalı Yapıncak