Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri Bursa’da yapıldı

07 June Wednesday, 2023
Bursa’nın Emirsultan Meydanı Türk Mutfağı Haftası etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Yöresel lezzetlerin tanıtıldığı etkinlik kapsamında Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarı da kuruldu. Bursa’nın zengin mutfak kültüründen örneklerin sergilendiği etkinlikte Kadın Kooperatifleri de ürünlerini tanıtma fırsatı buldu.
Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri Bursa’da yapıldı
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera/Fotoğraf : Muhsin ATAK


Türk mutfağının klasikleri, eşsiz lezzetleri, yöresel ürünler. Hepsi bu etkinlikte sergilendi, Emirsultan Meydanı’nda Bursalılarla buluştu. Bursa’da düzenlenen ‘Türk Mutfağı Haftası’ etkinlikleri geniş katılımla yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Emirsultan Meydanı’nda Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarı kurdu. Yöresel lezzetlerin de yer aldığı pazara, Bursalılar büyük ilgi gösterdi.  

Cumhurbaşkanlığı’nın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinesinde 21-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenen ‘Türk Mutfağı Haftası’, Bursa’da da renkli bir etkinlikle kutlandı. Bursa Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve ilçe belediyelerinin katkılarıyla tarihi Emirsultan Meydanı’nda Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarı kuruldu. Bursa’nın zengin mutfak kültüründen örneklerin sergilendiği etkinlikte Kadın Kooperatiflerinin yanı sıra tarım ve gıda ile ilgili kurumların da aralarında bulunduğu 37 stant yer aldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, kentin sahip olduğu mutfak kültürünün zenginliğine dikkat çekti.

Aygül, “Türk mutfak kültürü Anadolu'da Antik Çağ uygarlıklarının izlerini taşır; temel unsurlarını ise 11. yüzyıldan itibaren Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerin yemek alışkanlıkları, Anadolu Selçuklu mutfağı ve Osmanlı mutfağı oluşturmuştur. Binyılları aşan tarihi süreç içerisinde, farklı kültürlerin etkileşiminden beslenen Türk Mutfağı, Türkiye'nin bereketli coğrafyasında zengin bir iklim, flora ve fauna çeşitliliğinden faydalanarak köklü bir geleneği günümüze taşımaktadır. Selçuklu ve Osmanlı gibi sayısız medeniyetin hayat verdiği Türk lezzet mirası, geleneksel tarifleri, sağlıklı ve atıksız sofraları ve zamansız kimliğiyle dünyanın en zengin mutfakları arasında yer almaktadır. Ülkenin hemen her bölgesinde yerel ürünlerle hazırlanan özgün tatlardan oluşan Türk Mutfağı, zengin biyoçeşitliliği, kaliteli-doğal malzemeleri ve farklı saklama-pişirme teknikleriyle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi desteklemektedir.

Bursa, Türkiye'nin önemli şehirlerinden biridir ve zengin tarihi ve kültürel mirasıyla bilinir. Aynı zamanda Türk mutfağının da önemli bir merkezidir. Bu çerçevede derin bir tarihe sahip olan Türk yemekleri dünyada sayılı mutfaklardandır. Kültürel mirasın korunması ve kadın girişimciliğinin gelişmesi için kırsalda yaptığımız çalışmalar doğrultusunda Kadın ortaklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayısı 19 ulaşmıştır. Bursa, pek çok coğrafi işarete ev sahipliği yapmaktadır. 2021 yılına kadar 12 olan coğrafi işaret sayısı 25 'e yükselmiştir. İl Müdürlüğümüz Bursa coğrafi işaret çalışmalarına teknik destek sağlamaktadır. Bu ürünler ilimizin tanıtımında ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarımında oldukça önemlidir. Örneğin, Bursa İskender Kebabı, İnegöl Köfte, Bursa Mantısı gibi lezzetler Bursa'nın coğrafi işaretlerinden bazılarıdır.  Proje kapsamında kültürel mirasın ve Türk yemek kültür mirasının korunması hedeflenmiştir. Bu hafta dolayısıyla her sene kutlanması bu kültüre sahip çıkılması açısından önemli ve değerlidir. Tüm katılımcıları saygıyla selamlıyor ve Türk yemekleri haftasının hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Etkinlik meydanında açılan stantlarda çok sayıda kadın kooperatifi de yaptıkları yöresel ürünleri tanıtma ve pazarlama fırsatı buldu.

Emirsultan Meydanı’nda kurulan Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarı’nı ziyaret eden Bursalılar gün boyu organik ve sağlıklı yemeklerin tadına baktı, çeşit çeşit yöresel ürünleri satın aldı. 
bursa emirsultan türk mutfağı yemek gıda yöresel ürün coğrafi işaret tarım ve orman