Türkiye hayvancılıkta kendine yetecek

23 December Monday, 2019
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu: Türkiye, kendi kendine yeten ve kendi ürettiği hayvanın ürünlerini tüketen bir ülke konumuna gelecek.
Türkiye hayvancılıkta kendine yetecek Türkiye hayvancılıkta kendine yetecek ülke konumuna gelecek.

Antalya Serik’te konuşan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, 21 Kasım'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 3. Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanının "Son 1,5 yılda zorunlu olmadıkça et ithalatı yaptırmadık. Besilik hayvan için kasım ayıyla beraber yeni ithalat müracaatı almıyoruz. Buna 2020'de de devam ediyoruz." dediğini hatırlatan Eroğlu, açıklamanın Türkiye'deki hayvancılık açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Hayvan ıslahının önemli bir konu olduğuna değinen Eroğlu, hayvan sayısı artışının yanı sıra özellikle verimin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

"Türkiye'de 2020 ve daha sonraki yıllarda hayvan ithalatı azalacak. Türkiye, kendi kendine yeten ve kendi ürettiği hayvanın ürünlerini tüketen bir ülke konumuna gelecek." diyen Eroğlu, ithalatın 2020'den sonra kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerle azaltılacağını anlattı.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı da “Türkiye'nin kendine yetecek eti de var hayvanı da var. Fiyatlarda iki sene önceki fiyatlar. Şu anda fiyat artışı yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı karar çok doğru bir karardır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1,5 yıldır yürütülen bir çalışmayla geçtiğimiz yıl 200 bin buzağı ölmekten kurtarıldı. Buzağı ölümlerinin yüzde 50'si önlendi. Seneye de bunun yüzde 25'i önlense bile bir daha Türkiye'de et ve hayvan ithalatına gerek kalmaz.” diye konuştu.
hayvan ithalatı azalma veteriner kasap