Türkiye-IFAD ev sahibi ülke anlaşması

04 July Tuesday, 2017
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (IFAD) yakın gelecekte Türkiye’de bir ofisinin açılacağını söyledi.
Türkiye-IFAD ev sahibi ülke anlaşması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (IFAD) yakın gelecekte Türkiye’de bir ofisinin açılacağını bildirdi. 
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 40. Genel Konferansı dolayısıyla FAO'nun genel merkezinin bulunduğu Roma’ya gelen Çelik, temasları kapsamında FAO'nun kardeş kuruluşu IFAD’ı ziyaret etti. 
Çelik, IFAD Başkanı Gilbert Houngbo ile IFAD Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Türkiye-IFAD ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, Çelik ve Houngbo, ilerleyen dönemde Ankara'da bir IFAD ofisinin açılması konusunda mutabakata vardı. Bakan Çelik ve Houngbo, Türkiye-IFAD Ev Sahibi Ülke Anlaşması'nı da imzaladı.
Faruk Çelik, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Yakın gelecekte IFAD’ın Türkiye ofisi açılmış olacak. Böylece projeleri, programları, imkanları, uluslararası kuruluşlarla birlikte daha sağlıklı şekilde değerlendirme, özellikle kırsal kalkınma projeleriyle ilgili Türkiye’nin deneyimlerini hem uluslararası kuruluşlara hem de ilgili ülkelere aktarma konusunda IFAD ofisinin Türkiye’de olması son derece önemli" ifadelerini kullandı. 
Türkiye'de IFAD ofisinin açılmasını ilk adım olarak gördüklerini belirten Çelik, IFAD Başkanı Houngbo ile görüşmesinde, bölgesel ofisin Türkiye'de olma zorunluluğundan bahsettiklerini söyledi.
Çelik, şöyle devam etti:
"Bunun sebebi de çok açık... Türkiye, sorunlar yumağı dediğimiz, sorunların yoğun yaşandığı bir coğrafyada bulunuyor. Türkiye uluslararası kuruluşların da ötesinde bu yardımları gerçekleştiriyor. TİKA vasıtasıyla yardımlar konusunda dünyada ikinci sıradayız ve 6 milyar dolarlık bir yardım gerçekleştiriyoruz. 3 milyon Suriyeliyi bünyesinde barındırıyor ve bugüne kadar 30 milyar dolarlık bir harcama gerçekleştirmiş. İşte böyle kritik bir coğrafyada olan, Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya'nın ortasında bulunan Türkiye'de, IFAD'ın bir bölgesel merkezinin kurulmasının doğru olacağı anlayışıyla bir çalışmayı da birlikte yürüteceğimiz konusunda mutabık kaldık. Öncelikle IFAD ofisi kurulacak. Arkasından da bunun bölgesele dönüşmesi konusunda çalışmamızı sürdüreceğiz."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Roma'da FAO’nun 40. Genel Konferansı'na katılacaklarını, bu vesileyle Türkiye ve FAO ortak programlarını ele alma fırsatı bulacaklarını bildirdi.
Çelik, "FAO ile birlikte yaptığımız Türkiye-FAO ortak programları var. Bu programların birincisi tamamlanmıştı. 7 ülke, 28 proje gerçekleştirdik. O dönem birinci program çerçevesinde FAO’ya 10 milyon dolarlık bir katkı payı olmuştu. Şimdi ise ikinci programın tanıtımını FAO bünyesinde gerçekleştiriyoruz. Bu dönemde de Türkiye'nin FAO’ya 20 milyon dolarlık bir katkısı söz konusu olacak ve bu programın tanıtımını yapmış olacağız." şeklinde konuştu. 
Konferans kapsamında İrlanda Tarım Bakanı'yla da görüşeceklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Onlarla da tarım alanında önemli diyaloglarımız var. Tarımda karşılıklı ihracat ve ithalat konusundaki potansiyellerimizi bir kez daha gözden geçirip bu imkanların daha da geliştirilmesi noktasında, sayın bakanın talebi doğrultusunda bu görüşmemizi de yapacağız. Günübirlik de olsa gerek IFAD gerek FAO bünyesinde ikili görüşmelerle son derece verimli bir gün geçirdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim."
FAO-Türkiye ortaklık programının ikinci dönemi
Öte yandan, FAO-Türkiye ortaklık programının ikinci dönemi, Türkiye’nin desteğini iki katına çıkararak başladı 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva ile FAO-Türkiye Ortaklık Programı’nın ikinci dönemini başlattı. 
40. FAO Genel Konferansı kapsamında BM'nin Roma'daki merkezinde temaslarda bulunan Bakan Çelik, FAO Genel Direktörü Da Silva ile bir araya geldi. 
Çelik ve Da Silva, toplantıda, FAO ve Türkiye arasında 2006 yılında imzalanan ev sahibi ülke anlaşması çerçevesinde hayata geçirilen FAO-Türkiye Ortaklık Programı’nın ikinci döneminin başlangıcını yaptı. Söz konusu ikinci dönemle birlikte Türkiye, mevcut desteğini 2 katına çıkardı. Buna göre; Türkiye, daha önce 10 milyon dolar olan desteğini, 10 milyonu tarım, 10 milyonu da ormancılık alanı olmak üzere toplamda 20 milyon dolara çıkardı. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Roma’ya günübirlik yaptıkları bu ziyaretin kendileri açısından başarılı geçtiğini belirterek, "Gerek Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile gerek FAO ile son derece önemli görüşmeler ve anlaşmalar yaptık. IFAD ile Türkiye Ofisi’nin açılmasıyla ilgili imzaları attık ve çok yakın zamanda IFAD Türkiye Ofisi devreye girecek. FAO ile de birinci program dönemi kapandı. Yeni ikinci programı başlatmış bulunuyoruz. Yoğun bir şekilde çalışmamızı sürdürürken, Ankara’daki FAO Ofisi’nin de güçlendirilmesi konusunda mutabakata vardık" diye konuştu. 
FAO Genel Direktörü Da Silva da, “Bu anlaşmanın yenilenmesinden ötürü çok memnunum. Bu bölgeye fazlasıyla katkıda bulunacak. Başta Suriye olmak üzere komşu ülkelere Türk cömertliğini iyi şekilde görmekteyiz. Bugün burada ilişkimizi geliştirdiğimiz bu buluşma dolayısıyla mutluyuz. Ankara’daki bölge koordinatörü kanalıyla ikinci fazı geliştirmek için hazırız.” ifadelerini kullandı. 
Da Silva ile görüşmesinin ardından Bakan Çelik, FAO Avrupa Bölge Ofisi Temsilcisi Vladimir Rahmanin ile birlikte, Türkiye’nin ilk dönemde sağladığı 10 milyon dolarlık kaynakla hayata geçirilen 28 projenin tanıtıldığı FAO Genel Merkezi’ndeki sergiyi açtı. 
Bakan Faruk Çelik, “Bugün ayrıca Türkiye-FAO ortaklık programının ikinci döneminin de tanıtımını yaptık. Bunun devamını Ankara’da gerçekleştireceğiz. FAO, Türkiye ile ilişkilerini güçlendirirken, Ankara’daki ofisini güçlendirirken, diğer taraftan da IFAD’ın Ankara’da ofis açmasıyla ilgili IFAD Başkan ile bir anlaşma imzaladık. Tüm bu anlaşmaların hayırlı olmasını diliyor, bu sergiyi de Sayın Rahmanin ile birlikte açmaktan büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu. 
Çelik, sergi ve sergiye konu olan projelerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür de etti. 
Rahmanin de Ankara’da 2006’da açılan ofisleriyle sıkı bir diyalog içinde olduklarını dile getirerek, "Biz karşılıklı birbirimizden çok şey öğrendik. Türkiye dünyadaki önemli tarımsal ürün üreticilerinden. Bölge ülkeleri, bu başarılı örnekten çok şey öğrenebilirler" dedi. 
Bakan Çelik, ayrıca 40. Genel Konferans kapsamında teknik bir oturuma da katılarak, geçen yıl Antalya’da ev sahipliği yapılan 30. Avrupa Bölgesel Konferansı Başkanı olarak bahse konu olan toplantının raporunu sundu. 
Çelik, FAO’daki son temasında İrlanda Gıda, Orman ve Bahçecilik Bakanı Andrew Dolye da ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

 
ifad fao roma ortaklık bakan çelik program