Türkiye’nin kivi deposu ‘Yalova’

25 November Wednesday, 2020
Kivi hasadının devam ettiği Yalova, devlet destekli kurulan soğuk hava depolarıyla lojistik merkezi olma özelliğini de taşıyor.
Türkiye’nin kivi deposu ‘Yalova’ Türkiye'deki yıllık 65-70 bin ton kivi üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin yapıldığı Yalova'da, hasat döneminin sonuna yaklaşılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar bu yıl hasadın bereketli geçtiğini ve üreticilerin yüzünün güldüğünü söyledi. "Bu sene tahmini rekoltemiz 30 bin ton seviyesinde. Üreticilerimiz ayrıca ürünlerin pazarlanmasında da çok memnun." diye konuştu.

Parıldar, kivinin hasat sonrası saklanmasının önemine değinerek, şöyle devam etti: "Bu anlamda bizim soğuk hava depo kapasitemiz, kivimiz için çok ciddi destek sağladı. Bakanlığımızın kırsal kalkınmayı destekleme programından yüzde 50 hibe vermesi çok önemliydi. Bizim ilimizde bulunan depoların hemen hemen tamamına hibe desteği sağladık. Yalova'da 42 projemize 15 milyon liranın üzerinde destekleme yaptık. Kivilerin depolandığı soğuk hava depolarıyla ciddi bir lojistik merkezi olduk. Soğuk hava depo kapasitemiz yıllık 65 bin ton. Bunun çoğunluğunda da kiviler depolanmaya müsait. Modern ve standartlara uygun ve işi iyi yapan depocularımızla beraber, kivi için Türkiye'de Yalova'mız önde gelen bir il. Kivi de Yalova için 24 ayar altın."

Türkiye'nin farklı bölgelerinde de kivi üretimi yapıldığını ve üretim yapılan bu illerin de pazar nedeniyle Yalova'daki soğuk hava depolarını tercih ettiğine vurgu yapan Parıldar, "Giresun ve Rize'den hasat edilmiş kiviler de buraya getiriliyor. Türkiye'nin yıllık kivi tüketimi yaklaşık 120 bin ton civarında. Ülkemizde üretilen kivi ise 65-70 bin ton. Ekim sonunda başlayan hasat sonrasında bu 65-70 bin ton kivi piyasaya sunulmak üzere hazırlanıyor. Kasım ayında hasat edilen kivi, depolarda, yaklaşık haziran ayı sonuna kadar arz talep dengesine göre tüketiciye ulaştırılıyor. Bu anlamda depolar, kivinin olmazsa olmazı." ifadelerini kullandı.

Dündar Soğuk Hava Deposu İşletme Müdürü Arzu Gülbiter ise 12 yıldır kivi depolama, paketleme ve ticareti üzerine çalıştıklarını belirtti. Depolarının 7 bin 500 ton kapasiteye sahip olduğunu anlatan Gülbiter, "Tüm odalarımız raflı sistem. Kivi depolanması için raflı sistemin oldukça faydalarını görmekteyiz. Kivide, raflar arasındaki hava sirkülasyonun eşit şekilde dağılmasından dolayı kivinin raf ömrünü uzatıyoruz. Bundan 10 yıl önce depolama eksikliklerinden dolayı yerli kivi aralık, ocak aylarında bitmek zorunda kalıyordu. Ama şu an biz haziran, temmuz ayına kadar kivilerin depolanmasını yapabiliyoruz." dedi.

Ay sonunda hasadı tamamlanacak kivinin kilogramı altı ile altı buçuk lira arasında alıcı buluyor.
kivi Yalova hasat depo Suat Parıldar