Türkiye’nin üreten kadınları buluştu

18 December Monday, 2023
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlendiği “Üreten Kadınlar Buluşması”nda Bursalı kadınlar hem ürünlerini sergiliyor hem de atölyelere katılıyor. “Cumhuriyet’in 100. Yılında Güçlü ve Öncü Kadınlar” temasıyla gerçekleştirilen programda bu yıl dijital pazarlama, e-ticaret başlıkları ön plana çıkıyor.
Türkiye’nin üreten kadınları buluştu
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK


Yıl boyunca ürettiler, emeklerini “Üreten Kadınlar Buluşması”nda sergilediler.

Türkiye’nin kuruluşundan kurtuluşuna ve büyümesine her zaman büyük katkı veren Türk kadını, Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla bir araya geldi. Bursa’nın 17 ilçesinde üretim yaparak hem aile hem ülke ekonomisine katkı sağlayan 30 kadın kooperatifi ve 25 kadın derneği, Büyükşehir Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği ‘Bursa Üreten Kadınlar Buluşması’nda el emeklerini sergileme fırsatı buldu.   

Yıllardır BUSMEK vasıtasıyla kadınları nitelikli işgücü haline getiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, üretim sürecindeki kadınların desteklenmesi yolundaki projelerine devam ediyor. Daha önce 17 ilçede faaliyet gösteren kadın kooperatif ve dernekleri tek tek ziyaret edip, ihtiyaç ve beklentilerini tespit eden Büyükşehir Belediyesi, yer tahsisinden üretim malzemelerinin teminine, masa, sandalye ve çevre düzeni ihtiyaçlarının giderilmesinden salça makinesi, kurutma makinesi, derin dondurucu gibi ekipmanların alınmasına kadar her alanda üretici kadınlara destek sağladı. Pandemi sürecinde de ihtiyaç sahiplerine yapılan gıda yardımlarını, üreten kadınlar için faydaya dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, kadın kooperatiflerinden satın aldığı el emeği ürünleri, gıda kolileriyle ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşturmuştu. Üreten kadın kooperatif ve derneklerinin ürünlerini daha geniş kitlelere duyurması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu sene ikincisi yapılan ‘Bursa Üreten Kadınlar Buluşması’, ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Güçlü ve Öncü Kadınlar’ temasıyla düzenliyor. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda düzenlenen buluşmada stant açan 30 kadın kooperatifi ve 25 kadın derneği, bu sayede el emeği ürünlerini daha geniş kitlelere tanıtma imkanı buldu.

“Şehrin ve güzel ülkenin geçmişteki gücüsünüz”

Kadın Ritim Grubu performansı gösterisiyle başlayan programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2. Bursa Üreten Kadınlar Buluşması’nın hayırlara vesile olmasını diledi. Her buluşmanın kendisini heyecanlandırdığını ancak Üreten Kadınlar Buluşması’nın daha da heyecan verdiğini söyleyen Başkan Alinur Aktaş, 5-6 yıl önce Bursa’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı 3 tane, Ticaret Bakanlığı’na bağlı 4 tane kadın kooperatifinin bulunduğunu, ancak bu sayısının toplamda 48’e ulaştığını belirtti. Gelinen noktadan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek bu başarıya imza atan tüm kadınları tebrik eden Başkan Aktaş, Bursa’daki tarihi kültürel zenginliğin birikmesinde en büyük payın kadınlara ait olduğunu dile getirdi. “Sizler, bu şehrin ve güzel ülkenin geçmişteki gücü, gelecekteki teminatısınız” diyen Başkan Aktaş, “Ortaya koyduğunuz her eser, sevginiz, emeğiniz ve özverinizle üstün bir değer kazanıyor. Bursa’nın artık çok çalışkan gayretli ve üretken sanayici, iş insanı ve kooperatiflerde kadınları var. Bu buluşmanın ikincisini düzenliyoruz. Bu buluşma, sadece bir sergi ve satış organizasyonu değil, aynı zamanda bir aile, bir toplum olarak bir araya gelmenin, dayanışmanın ve birbirimize destek olmanın bir ifadesidir. Kooperatifler her durumda kadınlar için bir etkileşim, fırsatlara erişim ve dayanışma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde yoksulluğun azaltılmasında ve kadınların iş gücüne katılımlarının arttırılmasında önemli çözüm araçlarından biridir. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak daha ne kadar destek verebiliriz, daha ne dokunuşlar yapabiliriz hesabıyla hareket ediyoruz” dedi.

“Buradaki faaliyetler örnek alınmalı”

TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop, ikincisi düzenlenen buluşmanın hayırlı olmasını diledi. Üreten ve burada sergileyen kadınları ve oluşturdukları birlikleri de tebrik eden Şentop, Bursa’nın Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olduğunu dile getirdi. Doğuştan üretici bir kabiliyete sahip olan kadınların üretimlerinin daha görünür hale getirilmesi gerektiğini anlatan Şentop, kadın üretiminin nakdi değere çevrilmesi halinde Türkiye ekonomisine de büyük bir değer katacağını söyledi. Bu bakımdan kooperatiflerin önem arz ettiğini belirten Şentop, “Kadınların emeklerinin desteklenmesi ve sergilenmesi gerekiyor. Bu bakımdan programın önemli olduğunu düşünüyorum. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ediyorum. Bursa, kadın kooperatiflerinin çalışması bakımından örnek teşkil ediyor. Programda emeği geçenleri tebrik ediyorum. Başka şehirlere de buradaki faaliyetleri örnek almasını tavsiye ediyorum” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Bursa’nın tarımsal örgütlenme konusunda da Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olduğunu ifade etti. Bakanlık bünyesindeki 18 tane tarımsal kalkınma kooperatifinin aktif olarak çalıştığını anlatan Acar, özellikle kırsala ve kadın kooperatiflerine verdiği desteklerden ötürü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ederek buluşmanın kadın kooperatiflerinin daha güçlenmesine vesile olmasını diledi.

Konuşmaların ardından günün anısına kadın kooperatifi üyeleri tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop’a ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’a hediye takdim edildi. Açılış kurdelesini kesen Başkan Aktaş ve protokol üyeleri tek tek stantları gezerek, üretici kadınlardan üretimleri hakkında bilgi aldı.

Programın açılışına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önceki dönem TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, siyasi parti temsilcileri ve kadın kooperatifleri ile çok sayıda konuk katıldı.
bursa üreten kadınlar büyükşehir belediyesi kooperatif dernek tarım ve orman