“Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı”

20 November Tuesday, 2018
Tavuk, yumurta ve hindi gibi ürünlerde kaliteyi artırmak ve kanatlılarda görülen Salmonella bakterisine karşı önlem almak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesiyle işbirliği yaptı. Bu sayede Türkiye’de yetiştirilen tüm kanatlı hayvanların ürünleri Ulusal Salmonella Referans laboratuvarında kontrol altında. İşte Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı…
“Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı” Haber: Bircan ACAR
Kamera : Caner TOPGÜMÜŞ
Fotoğraf : İbrahim Bağcı

Tavuk… Hindi… Yumurta… Tüm kanatlı hayvanların ürünleri işte bu laboratuvarda kontrol altında. Laboratuvarın adı Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı.

Salmonella özellikle kanatlılarda tavukta hindide olma ihtimali yüksek bakteri. Son yıllarda artan kanatlı ürünlerinin tüketiminde hem kaliteyi artırmak hem de Salmonella bakterisini kontrol altına almak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 3 yıllık projeye imza attı. Ve bu kapsamda Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı olarak görevlendirildi.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Hakan Yardımcı projeyle ilgili detayları Web Tarım TV’ye anlattı.

Proje için 3 yıl önce çalışmaların başladığını söyleyen Yardımcı, “Bu proje yapıldıktan sonra Türkiye’deki yumurtacı ve et tipi kanatlılarda salmonella durumuyla ilgili bir tespit yapıldı. Buna göre bir projeksiyon oluşturuldu ve çiftlikler, büyük kanatlı çiftlikleri, yumurta üreten çiftlikler Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı arasında bir protokol imzalandı.SALKON diye bir proje.Salmonella kontrol programı oluşturuldu. Bu program 3 yıl süre ile devam edecek. Ve bu laboratuvar da bunların adının konulduğu yer olacak” dedi.

Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı Nasıl Çalışıyor ?

Sistemin nasıl çalıştığını ve sonuçlarıyla ilgili de bilgi aktaran Prof.Dr.Hakan Yardımcı,“veteriner hekimler ve işletmelerdeki kişiler altlıklardan alınan numuneleri laboratuvara gönderiyorlar .İşletmeler bakanlığın enstitü laboratuvarları ya da özel yetki verilmiş sertifikalandırılmış laboratuvarlarla anlaşıyorlar. Her işletmenin önceden anlaştığı laboratuvar belirlendi. Onlar topladıkları örnekleri laboratuvarlara gönderiyorlar orda salmonella olduğu tespit ediliyor ama adının konulması için ise bize gönderiliyor. Biz adını koyuyoruz. Daha sonra bakanlık tarafından da görülen bir yazılımla bilgiler giriliyor.  Ayrıca örnekler sadece barkodla geliyor. Örneklerin hangi firmaya ait olduğu bilinmiyor ”ifadelerini kullandı.

“Salmonella Kontrol Projesi Türkiye’nin Dışa Açılan Penceresi”

“Salmonella Kontrol Projesi ” Türkiyenin dışa açılımını ya da kanatlı ihracatını artırması açısından çok önemli. İhracat için çalışmaların sürdüğünü anlatan Yardımcı, ”Şu anda güneydeki komşulara satış yapıyoruz ama bunlar çıktığı zaman Avrupa Birliğine de satış yapma imkanımız olacak. Japonya da bizimle bir anlaşma yaptı. Ama bu işlerde mutlaka salmonella kontrol programı isteniyor. Var mı diyor sonuçlarını istiyor ” dedi.

Laboratuvarda gelen numuneleri inceleyen Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Seyyide Sarıçam da sonuçların tarafsız bir şekilde bakanlığa iletildiğini vurguladı “SALKON (Ulusal Salmonella Referans Programı ) kapsamında 15 farklı laboratuvarda izole edilmiş salmonella örnekleri geliyor.Biz burada isimlendirme sürecini üstleniyoruz. Bunun maksimum 7 günde tamamlanma süreci var. Burada gelen salmonella örneklerini tekrar solmonella olarak teyit ettikten sonra tiplendirme sürecine başlıyoruz. Bunun için izlediğimiz bir standart metodu var İSO 6579 diye.Salmonelları isimlendiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçları hem bakanlık hem laboratuvarlar hem de bizim kontrolümüzde olan ama esas yürütücünün bakanlık olduğu SALKON yazılımına sonuçları giriyoruz. Bakanlık işletmelere bilgi veriyor.”
 
salmonella tarım orman veterinerlik