Üreticilere destek için ‘bilim tarlası’

25 August Wednesday, 2021
Sivas’ta 2018 yılında kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi geliştirdiği projeler ile adından söz ettiriyor. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından oluşturulan Tarımsal Ar-Ge merkezinde birçok bitkinin ıslah çalışmaları yürütülüyor.
Üreticilere destek için ‘bilim tarlası’ Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından oluşturulan Tarımsal Ar-Ge Merkezinde birçok bitkinin ıslah çalışmaları yürütülüyor. Üniversitenin Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinde akademisyenler ve alanında uzman hocalar çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

250 dekarlık bilim tarlasında ayçiçeğinden buğdaya şeker pancarına, börülce bitkisinden soya bitkisine birçok bitki üzerinde çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, üreticilerin kaliteli hizmet alması için çalıştıklarını belirtti. “Tarım Fakültesi olarak 250 dekarlık bir tarımsal AR-GE merkezimiz var. Tarımsal AR-GE merkezimizde, ıslah çalışmaları, adaptasyon çalışmaları ve yeni tarım tekniklerinin uygulandığı yöntemleri çiftçimizin hizmetine çiftçimizin yararına sunmak adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda özellikle tahıllardan arpa; buğday, yulafla ilgili ıslah çalışmalarımız var onların hasadını yaptık. Endüstri bitkileri ile ilgili çalışmalarımız var. Şeker pancarı soya ve benzeri bitkiler üzerinde çalışıyoruz. Baklagillerden özellikle fasulye; nohut, börülce gibi bitkiler üzerinde ıslah çalışmalarımız var. Bu ıslah çalışmalarımızın birçoğu çeşitli kurumlar tarafından projelendirilmiş durumda. Bu yıl AR-GE merkezinde çalışmalarımızın ilk yılını tamamlamak üzereyiz. Buradaki hedefimiz yöremizde kısıtlı olan yetiştirme süresine uygun olabilecek erkenci ve çiftçimiz için alternatif olabilecek ancak verimli kaliteli ürünlerin çiftçimizin hizmetine sunulabilmesi için yoğun bir şekilde akademik personelimiz ile birlikte çalışmaktayız. Hedefimiz çiftçiye daha çok ekonomik getirisi olacak alternatif ürünler sunabilmektir.’’ dedi.

Araştırma Görevlisi İlker Yüce de “Şu an mevcut çeşitlerin iklimsel değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda verim ve kalite açısından yetersiz kalmasından dolayı burada hem çiftçilerimizin yüzünü güldürecek hem de ulusal açıdan daha çok gelir getirecek çeşitler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Ülkemiz açısından düşünecek olursak dışardan tohum ithaline karşı kendi milli çeşitlerimizi kullanacağız’’ dedi.
tarım sivas araştırma geliştirme tohum ıslah üniversite bilim tarlası