Vali hanım çileğinde hasat heyecanı

16 November Friday, 2018
Muğla Valisi Esengül Civelek’in talimatıyla kırsal nüfusun refah seviyesinin arttırılması, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve kırsal kalkınma için ürün çeşitliliğinin arttırılması amacıyla Yatağan’da yetiştirilen çileklerin hasadı törenle yapıldı.
Vali hanım çileğinde hasat heyecanı Haber: Nurgül Akdağ Çiloğlu – Muğla İl Enformasyon
Kamera: Uğur Acar
Fotoğraf: Fatma Hadice Atılğan
Vali hanım çileğinin hasadı için Muğla’da düzenlenen tarla gününe Vali Esengül Civelek, Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Tarsim Bölge Müdürü Mustafa Değer, Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Yatağan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru ve üreticiler katıldı.
Muğla’da ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla Muğla Valisi Esengül Civelek’in desteğiyle başlanan çilek üretimine özellikle kadın çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Kısa sürede önemli bir başarı elde edildiğini vurgulayan Vali Esengül Civelek, “Hedefimiz çilek alanlarımızı daha da genişletmek ve büyütmek.” dedi.
Vali Civelek, “Muğla’mızda San Andreas (Vali Hanım Çileği) çeşidinin yanında yeni çeşit çilek üretimine önem verdik. Kısa sürede 73 da alana sahip olduk fakat bu tabi ki bizim için yeterli değil. Hedefimiz çilek alanlarımızı daha da genişletmek ve büyütmek, böylece üreticimizin gelir düzeyini arttırmaktır. Bugün Bencik’te çilek dikimi ve hasadını gerçekleştireceğiz. Üreticimize hayırlı uğurlu ve bol bereketli olmasını diliyorum.” ifadesini kullandı.
Çok sayıda çiftçiye çilek yetiştirciliği eğitimi vererek çalışmaya başladıklarını ifade eden Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal da, San Andreas türü çileğin Muğla’nın iklim şartlarına uyumlu olduğunu ve üretimde başarıya ulaştıklarını dile getirdi.
Erkal, ““Başta San Andreas olmak üzere diğer çeşitleri de deniyoruz. 400 rakımın üzerindeki üretim alanlarında San Andreas çeşidinin çok başarılı olduğunu gördük. Birinci etabı başarıyla tamamladıktan sonra ikinci etapla birlikte çilek üretim alanlarını arttırmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu kez üreticilerimizden de destek alıyoruz. İşçiliğini kendilerinin yaptığı üretim sahalarına Bakanlığımızın desteğiyle çilek fidelerini dağıttık ve Teknik Ekip desteğini biz sağlayarak dikimlerini gerçekleştirdik. Sahil kesimlerinde Rubigen çeşidinin daha verimli olduğunu gördük. Değinmek istediğim başka bir konu da Teknik Personellerimizin Yatağan’ın çeşitli mahallelerinde 2018 yılı içerisinde 447 kişiye verdiği çeşitli kurslar var. Bu kurslara katılanların 153 tanesinin kadın olması benim için ayrıca sevindirici bir durumdur. Ayrıca bu bölge salep yetiştiriciliği için oldukça uygun. Salepte dönüm başına oldukça iyi gelir getiren bir ürünümüzdür” dedi.
 
Program kurslara katılıp başarıyla tamamlayan üreticilere sertifikalarının verilmesiyle devam etti.
Tarla günü etkinliği kapsamında “Vali Hanım” önceden hazırlanmış olan tarlaya çilek dikti. Diğer bir çilek bahçesinden ise hasat yapıldı. 
 
muğla vali hanım çileği san Andreas tarla günü