Van'da 7. Karakovan Bal Festivali yapıldı

12 October Tuesday, 2021
Van'da bu yıl 7.’si düzenlenen Organik Karakovan Bal Kesim Festivali tamamlandı. Topraklı sepet karakovan balının kesimi için düzenlenen festival damakları şenlendirdi.
Van'da 7. Karakovan Bal Festivali yapıldı Van'da bu yıl 7.’si düzenlenen Organik Karakovan Bal Kesim Festivali tamamlandı.

Geleneksel olarak üretimi doğal bir şekilde yapılan topraklı sepet karakovan balının kesimi için konuklar bir araya geldi. Halaylar çekildi, kovandan yeni çıkmış ballar yendi.

Bal kesim festivalinde konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş İklim Değişikliği’nin olumsuz etkilerinin verimi etkilediğini belirtti. Görentaş, “Her yıl geleneksel olarak yapılan Van balı hasadına bu yıl da katılım gösterdik. Kuraklık tüm sektörlerde olduğu gibi arıcılığı da etkiledi. Arıcılıkta yüzde 30 ila 40 kayıp var. Bunun sebepleri arasında iklimdeki düzensizlik, ani sıcaklık ve yüksek sıcaklıktır. Pandemi sürecinde balın ne kadar değerli bir ürün olduğu, hastalıklara ne kadar iyi geldiği anlaşıldı. Bu anlamda bala olan talep de arttı. Amacımız Van’da balı daha ileri noktalara götürmek. Şu an Türkiye’deki bal üretiminin yüzde 2’sini ilimiz karşılıyor. İnşallah daha ileri noktalara götüreceğiz. Van balının hak ettiği yere gelmesi için geleneksel karakovan ve diğer bal üretimini artırmak için bakanlığımızın vermiş olduğu destekler sayesinde Van balı hak ettiği yerlere gelecektir.” dedi.
van bal hasat kesim karakovan festival