Van’ın yerel meyveleri korunuyor

05 August Wednesday, 2020
Van’da üretimi yapılmadığı için kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalan meyvelerin çoğaltılması ve korunması amacıyla yapılan çalışmalar 3’üncü yılında hız kazandı.
Van’ın yerel meyveleri korunuyor Mellaki armudu, kadife kayısı, alça erik, cebegirmez ve diğerleri…

Van’ın yerel meyveleri, üretimi yapılmadığı için kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının işbirliğiyle üç yıl önce başlayan “Kaybolmaya Yüz Tutmuş Yerel Meyve Çeşitlerinin Çoğaltılması” projesi ile bu meyveler koruma altına aldı.

Çalışma kapsamında 12 meyvenin gen kaynakları koruma altına alınarak üretimi sağlanıyor. Göz aşısı yapılan3 bin 500 fidan vatandaşlara da ücretsiz dağıtıldı.

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş “Yaklaşık 3 yıl önce üniversitemiz ve DAKA ile birlikte bir proje başlattık. Proje kapsamında üniversite yerleşkesinde kurduğumuz serada çöğürlere yapılan göz aşısının süreci bu yıl da tamamlandı. Geçen yıl aşısını yaptığımız 3 bin 500 fidanı vatandaşımıza dağıttık.
Bu sene de aşı sonrası 3 bin 500 fidanı gelecek yılın ilkbaharında vatandaşımıza ücretsiz bir şekilde dağıtmayı planlamaktayız. Vatandaşımız bu fidanları bizden talep ediyor. İnşallah bu yerel çeşitlerimizi koruyarak gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

İl Müdürü Görentaş, çalışma arkadaşlarını teşekkür ederek, projenin süreceğini sözlerine ekledi.
van yerel meyve koruma