Yaban hayatı kaynaklı kuduza karşı havadan aşılama

10 March Tuesday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019 yılında başlatılan yaban hayatında kuduz hastalığıyla mücadele bu yıl da devam edecek. Hastalıkla mücadele amacıyla “Türkiye’de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini” projesi kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görülebildiği illeri kapsayan 225.000 km2’lik alanda üç yıl süreyle, senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek.
Yaban hayatı kaynaklı kuduza karşı havadan aşılama Bu çerçevede; Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Aydın, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Ankara, Konya, İzmir, Antalya illerinde havadan yaban hayatında kuduz aşılaması gerçekleştirilecek.
 
2020 yılı ilkbahar aşılama kampanyası ise Denizli/Çardak Havalimanından kalkan uçaklarla başlatıldı. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü ile Çardak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler tarafından takip edilen çalışmalar çerçevesinde, aşılamalar ormanlık alanlara uçaktan aşılı yem atılması şeklinde gerçekleştirildi.
 
İnsanlar için zararlı olmayan aşılı yemler özellikle tilkiler için geliştirildiğinden yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı olmadığı bildirildi. Ancak uzmanlar,  açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamalarını gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bu kişilerin  en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları da sağlık açısından alınması gereken önlemler arasında yer alıyor.
 
Öte yandan  2020 yılı aşılama programı kapsamında Denizli genelinde veteriner hekim ve veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri tarafından 24 Şubat – 29 Mayıs tarihleri arasında sahipli ve sahipsiz 14.550 adet köpek ve kediye ulaşılarak kuduz hastalığına karşı aşılanacağı bildirildi.