Yağışlar barajları doldurdu

16 June Friday, 2023
Haziran ayında yağan yağmurlar birlikte pek çok ildeki barajlar doldu. Balıkesir’deki Çaygören Barajı doluluk oranı yüzde 80 olurken Bilecik'teki tarımsal sulama amaçlı barajlarda bu oran yüzde 90 seviyesine ulaştı. Ancak yetkililer barajlardaki doluluk oranının yüksek olmasına rağmen suyun kullanımındaki tasarruf tedbirlerine titizlikle uyulması gerektiğini belirtiyor.
Yağışlar barajları doldurdu
Yağışlar barajları doldurdu.

Kurak geçen kışın ardından artan bahar yağışları haziran ayında da etkisini sürdürüyor.

Kuraklığın etkilediği barajlardan Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Çaygören Barajı'nda, bölgenin nisan ayından bu yana bol yağış almasından dolayı yüzde 80 doluluğa ulaşıldı. Barajdaki doluluk oranı üreticiyi sevindirdi.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş da zor yıl yaşadıklarını belirterek su tasarrufu konusunda uyardı. Yavaş, "Çaygören Barajı, Sındırgı'ya, doğal şehrimize hayat veriyor. Simav Çayı geliyor, burada tarımda, sulamada, elektrik üretmede kullanılıyor. Ama bu yıl hakikaten çok zor anlar yaşadık. Biz yine de değişen iklim şartlarına bağlı olarak lütfen suyumuzu israf etmeyelim ve toprağımızı da kurutmayalım, toprağımızı çürütmeyelim." dedi.

Su tasarrufunda bir uyarı da Bilecik’ten geldi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çevre Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Edip Avşar, DSİ Genel Müdürlüğünce il genelinde tarımsal sulama amaçlı birçok baraj ve gölet inşa edildiğini söyledi.
Son yağışlarla bu tesislerdeki su seviyelerinin yüzde 90 civarında olduğunu belirten Avşar, "Göletlerdeki su seviyesinin yüksek olması suyumuzla gelişigüzel şekilde sulama yapılabileceği anlamına gelmemektedir. Suyun tasarruflu ve efektif kullanılması gereklidir. Bunun içinde damla sulama gibi modern sulama uygulamalarının yapılması elzemdir." dedi.

Avşar, göletler dolu olsa da Bilecik'te uzun yıllar meteorolojik veri ortalamalarına bakıldığında aylık yağış düzeylerinin temmuz-eylül döneminde minimuma indiğinin görüldüğünü anlattı.

İlde yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle buharlaşmanın arttığını vurgulayan Avşar, şunları kaydetti: "Ülkenin ekonomisine önemli bir girdi sağlayan tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği açısından su kaynaklarımızın verimli kullanılması gerekmektedir. Özellikle küresel ısınma ve getirdiği kuraklık tüm dünyayı etkiliyor. Bu bağlamda suya bağlı gıda güvenliği ve arzı da çok daha önemli bir boyuta gelmiş durumdadır. Bizim de bu konuda planlı ve stratejik davranmamız gerekiyor. Yaşamsal öneme sahip olan su kaynaklarımız sadece bugünün değil geleceğin de en önemli meselesidir. Bu nedenle kaynaklarımızı korumalı, geliştirmeli ve tüm canlıların bu kaynaklardan yeterli düzeyde yararlanmasını sağlamalıyız."
tarım orman dsi devlet su işleri baraj doluluk balıkesir bilecik kuraklık uyarı tasarruf