Yağışlar Kazandere’ye can suyu oldu

25 April Tuesday, 2023
Doluluk oranı şubat ayında yüzde 2,98'e gerileyen, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar arasında bulunan Kazandere Barajında su seviyesi arttı. Kırklareli’nde bulunan barajda yağışların etkisiyle doluluk oranı yüzde 15’i geçti. Ancak uzmanlar su tüketiminde tasarrufun elden bırakılmaması gerektiğini hatırlattı.
Yağışlar Kazandere’ye can suyu oldu
Nisan yağmurları kuruma noktasına gelen Kazandere Barajı'na can suyu oldu.

Şubatta İstanbul'a su sağlayan Kırklareli’ndeki barajda su seviyesi yüzde 3’ün altına düşmüştü. Yağışlarla beraber barajın su seviyesi arttı, doluluk oranı yüzde 15’i geçti.

Bir konferansa katılmak üzere Kırklareli'ne gelen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Türkiye'de son 3 yıldır ciddi kuraklık yaşandığını söyledi.

Su kaynaklarının çok iyi korunması, kirletilmemesi ve tasarruflu kullanılması gerektiğini ifade eden Tolunay, "Gelecekte kuraklıkların daha da şiddetleneceğini öngörüyoruz. O nedenle uzun vadeli adımlar atılması gerekiyor." dedi.

Türkiye'de suyun büyük çoğunluğunun tarımda kullanıldığına dikkati çeken Tolunay, yağışların azlığı nedeniyle de son yıllarda yer altı kaynaklarının kullanılmaya başlandığını kaydetti. Tolunay, yer altı sularının bilinçsiz şekilde kullanılmaması gerektiği uyarısı yaptı.

Kritik zamanlarda yer altı sularının önemli bir rezerv olabileceğini dile getiren Tolunay, şöyle konuştu: "Yer altı suları çok önemli ama seviyeleri çok azalıyor. Tarımda, vahşi sulamadan vazgeçerek, ürün deseni olarak bir uygulama var yani yörenin iklim koşullarına uygun bitki yetiştirilmesi diye. Kurak bölgelerde çok su tüketen bitkilerin yetiştirilmemesi gerekiyor çünkü yağış olmadığı için o aradaki farkı derelerden, göllerden su çekerek olmadı yer altından çekerek suluyoruz. Örneğin eğimli bir arazide toprağı eğime paralel şekilde işlemek dahi suyun akıp gitmesini engelleyecektir. Suyun toprağa girmesini sağlayacaktır."
tarım su kuraklık iklim kırklareli baraj seviye istanbul