Yahyalı’da çiftçiler karabuğdayı sevdi

01 September Wednesday, 2021
Kayseri’nin Yahyalı İlçesinde yürütülen proje kapsamında deneme ekimi yapılan karabuğdayın hasadı tarla günü etkinliğinde yapıldı. Glütensiz olma özelliğiyle diğer buğdaylardan ayrı bir yere sahip olan karabuğday katma değeri yüksek ürünler arasında. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, bakanlığın sağladığı desteklerle daha çok çiftçinin karabuğday ekinime başladığını söyledi.
Yahyalı’da çiftçiler karabuğdayı sevdi Haber: Kayseri İl Enformasyon

Bakanlık destekliyor, karabuğday üretimi yayınlaşıyor.

Yenilik Yayım ve Tarımsal Yayım Hizmetleri Projeleri üreticileri yeni ürünlerle tanıştırmaya devam ediyor. Atıl arazilerin tarıma kazandırılması ve çiftçilerin gelirlerinin arttırılması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında Kayseri’nin Yahyalı İlçesinde deneme tarlalarına karabuğday ekildi. Projede ilk ürün hasadı “’Yahyalı İlçesinde Karabuğday Yetiştiriciliği Projesi Tarla Günü Etkinliği”nde yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının karabuğday üretimine destek verdiğini hatırlatan İl Müdürü Mustafa Şahin, karabuğdayın diğer buğday türlerinden daha fazla katma değere sahip olduğunu vurguladı.

Şahin, “Dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmekte olan ve çölyak hastalarının aradığı en önemli ürünlerden olan glütensiz un için Karabuğday üretimi gerçekleştirilmektedir. İlimizde Yahyalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ilk kez ekimi yapılarak, Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütmüş olduğu projede Çubuklu ve Kopçu Mahallelerinde toplamda 20 dekar alanda üretim gerçekleştirilmiştir. Bakanlık olarak Karabuğday ekimini destekleyerek, hem işlenmeyen tarım alanlarını ekonomiye kazandırmayı hem de çiftçimizin gelir seviyesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu bitki normal buğdayın iki katı ekonomik gelir sağlıyor ve aynı zamanda çiçekli bitki olması nedeniyle arıcılar için bal veren bir nektar kaynağına sahip. Karabuğday diğer buğday türlerinden daha fazla katma değere sahip bir bitkidir. İnşallah çiftçimiz de bundan faydalanacak ve aynı zamanda bölgemizin ürün deseninin gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Hayat bir tohumla başlar. Yahyalı’da Karabuğdayın ilk kez ekilmesi elbette ki çok önemlidir. Yahyalı’dan başlayarak önümüzdeki yıl hazırlayacağımız projelerle Pınarbaşı Uzunyayla’dan tutun da birçok ilçemizde ikinci ürün olarak da ekimi gerçekleştirilecek.” dedi.
kayseri yahyalı karabuğday destek tarım ve orman