Yalova’da kenevir hasadı yapıldı

19 November Thursday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle proje kapsamında ekilen endüstriyel kenevirler düzenlenen programla hasat edildi.
Yalova’da kenevir hasadı yapıldı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde gözetim altında kenevir hasadı yapıldı. 

Sadece endüstriyel amaçlı kenevir geliştirdiklerini belirten Enstitü müdürü Doktor Yılmaz Boz, hasadı yapılan kenevirin kalitesine değindi. “Bugün hasadımızı yaptık. Normalde biraz geç yaptık. Kenevirlerin lif verimi gayet güzel. Bundan sonraki yıllarda da belki bunların arasındaki seleksiyonla esrar maddesi sınırların altına inen sadece endüstriyel kenevir üretmeyi amaçlıyoruz. Çalışmalarımız da bu yönde gidiyor.” dedi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci de kenevir ile üretilen dayanıklı kompozit ürünler üzerinde çalıştıklarını ifade etti ve şunları kaydetti: “Bu kompozitler hem hafiflik anlamına geliyor hem de doğada kaybolma özelliği plastiğe göre daha iyi. Bu kenevir ile üretilen kompozitlerin doğada kaybolma, çürüme özelliği olacak. Belki birçok plastik malzemenin yerini kompozitler alacak. Daha da önemlisi bu uçak gövdelerinde olduğu gibi çok kritik alanlarda hem ısı değişimlerine hem de darbeye dayanıklı kompozit ürünler üretmeyi deneyeceğiz. Bizim Polimer Mühendisliği Bölümümüz buradan aldıkları liflerle çalışmalar yapacak. İnşallah güzel ürünler yaparız.”

Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı ile birlikte dört buçuk dekar alana hint keneviri ekildi.
Yalova hint keneviri sanayi endüstri