Yalova Tarım ve Orman teşkilatı çiftçinin yanında

28 September Monday, 2020
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kivi üreticilerine yönelik eğitim düzenledi, arıcıların sorunlarını dinledi.
Yalova Tarım ve Orman teşkilatı çiftçinin yanında Haber: Yalova İl Enformasyon

Tarım ve Orman teşkilatı her sezon çiftçilere destek olmaya devam ediyor.
Yalovalı kivi üreticilerine yönelik iyi tarım uygulamaları eğitimi düzenleyen il müdürlüğü uzman personeli, sabit ve gezginci arıcılarla da bir araya geldi. Arıcıların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Kivi yetiştiricisine eğitim desteği

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Kivi Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında Kocadereli üreticilere eğitim verdi. Kentte iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırmak amacıyla yapılan eğitim faaliyetinde yetiştiricilere ilkyardım temel eğitimi ve iyi tarım uygulamaları kivi yetiştiriciliği eğitimi verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü temel ilk yardım eğitmeni Cafer Ünlü’nün çiftçilere “İlk Yardım Temel Eğitimi” verdiği programda, Ziraat Mühendisi Murat Torun da “İyi Tarım Uygulamaları, Kivi Yetiştiriciliği, Hasat, Bitki Koruma Ürünü Uygulama Eğitimi, Kimyasalların Kayıt Altına Alınması” konularında bilgilendirme eğitimi yaptı.

Pandemi tedbirlerine uygun yapılan eğitimlere 8 üretici katıldı.

 Arıcıların sorunlarına hızlı çözüm

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, orman arazilerinde konaklayan sabit ve gezginci arıcıların yaşadıkları sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla değerlendirme toplantısı düzenledi.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya Vali Muammer Erol başkanlık etti. Sabit ve gezginci arıcıların sorunlarını dinlemek için; Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, İl Jandarma Komutanı Mustafa Bakçepınar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Alaybeyoğlu ve muhtarların da katıldığı toplantıya arıcıların ilgisi yoğundu.
 
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Alaybeyoğlu arıcıların sahada yaşadıkları sorunları anlattı.

Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ise orman alanlarında konaklayan sabit ve gezgin arıcıların sorunlarına çözüm bulabilmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini, yasaların izin verdiği ölçüde her türlü sorunlarını çözebilmek için gayret göstereceklerini ifade etti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar da Yalova’da arıcılığın durumu hakkında güncel bilgileri paylaştı.

Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda; arılıklarda kullanılan baraka ve çit sistemleri standart ölçülerde, ahşap ve tek tip yapılacak. Böylece hem orman estetiğinin bozulmaması hem de Orman İşletme Müdürlüğünün kontrolünde olması sağlanacak.  Kaçak arıcıların engellenmesi için konaklama izni alan arıcılar konakladıkları yere isimlerinin ve iletişim bilgilerinin yer aldığı bir tabela asacak.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri yıl boyunca farklı alanlarda faaliyet gösteren tüm çiftçilere her türlü desteğin verilmeye devam edeceğini de vurguladı.
yalova kivi eğitim arıcı tarım ve orman