Yamula’dan Avrupa’ya alabalık

11 May Friday, 2018
Türkiye’nin iç sularında ilk üç alabalık üretim merkezinden biri haline gelen Kayseri’deki Yamula Barajı üzerinde kurulu tesislerde üretilen alabalıkların yüzde 80’i ihraç ediliyor.
Yamula’dan Avrupa’ya alabalık Haber: Kayseri İl Enformasyon
Kamera: İsmail Tolga PEKŞEN - Emine YEŞİLÖZ
Fotoğraf: Yusuf SÖNMEZ
 
Kayseri’de üretilen alabalıklar Avrupa’ya ihraç ediliyor. Ülkemiz iç sularındaki ilk üç alabalık merkezinden biri olan Yamula Barajı üzerindeki tesislerde üretilen alabalıkların yüzde 80’i ihraç ediliyor. Üretilen balıkların yüzde 20’si ise iç piyasaya sunuluyor.

Kayseri ilinin kuzeyinden geçen Kızılırmak Nehri üzerine kurulu, çevresi yaklaşık 240 km olan Yamula Barajı Gölünde ağ kafeslerde alabalık üretiliyor. Çiftliklerde üretilen alabalıklar başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Rusya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

2018 yılı hedefi olarak tesislere bırakılan ve büyüyen yaklaşık 20 milyon adet yavru alabalığın hasat işlemleri hızla devam ediyor. Rekolte olarak 5 bin ton üretim hedeflenen Yamula Barajı alabalık tesisleri bu hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor.

Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada şehrin balıkçılık sektöründe iç piyasadaki payını artırılabilmesi, temiz kaynaklarda titizlikle üretilen sağlıklı balığın vatandaşlar tarafından daha çok tüketilmesine bağlı olduğu ‘Bu nedenle diyoruz ki su hayattır, su kaynağındaki hayat balıktır, balıkla beslenmek sağlıklı nesiller için haftalık olmalıdır.’ sözleriyle vurgulandı. Bunun için de tanıtım ve bilinçli tüketime yönelik faaliyetlerin kamu ve sivil toplum kuruluşlarınca daha da arttırılması gerektiği dile getirildi.
14 aktif alabalık üretim çiftliği bulunan baraj gölünün yılda 16 bin ton üretim hacmine sahip olduğu belirtilen açıklamada her yıl Eylül-Ekim aylarında başlayan alabalık üretim macerasının haziran-temmuz aylarında hasatların tamamlanmasıyla son bulduğu kaydedildi. En yoğun üretim ve hasat döneminin ise nisan-mayıs ayları olduğu ifade edildi.
 
 
kayseri yamula barajı alabalık ihracat