Yavru ayıların karpuz sefası

12 July Thursday, 2018
Kars Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilip bakımları yapılan "Umut" ve "Öksüz" adı verilen yavru ayılar karpuzu sevdi.
Yavru ayıların karpuz sefası Rize ve Artvin'den Kars Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilip bakımları yapılan "Umut" ve "Öksüz" adı verilen yavru ayılar, karpuzla besleniyor.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) yerleşkesinde yer alan, idari, klinik ve rehabilitasyon bölümleri bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğüne bağlı merkezde, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Bingöl, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane ve Artvin'den getirilen çok sayıda yabani hayvan tedavi ediliyor.

Kars'ta bin 600 metrekaresi kapalı, toplam 14 bin metrekare alana kurulan merkez, çeşitli nedenlerle yaralanan ya da rahatsızlanan yaban hayvanlara hizmet veriyor.

Rize'de annesi kaybolan ve vatandaşlar tarafından bulunup Kars'a getirilen yavru ayı ile Artvin'de hasta bir şekilde bulunup kente getirilen yavru ayıların tedavisi sürüyor.

Yaklaşık 3 aydan beri Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde bakımları devam eden "Umut" ve "Öksüz" adlı yavru ayıların keyfi yerinde.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize'nin Çayeli ilçesinde annesi kaybolmuş yavru ayının Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce Kars'a getirildiğini söyledi.

Yavru ayının Kafkas Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavisi ve bakımının devam ettiğini aktaran Doğanay, "Merkezimizin Müdürü Doç. Dr. Metin Öğün ve ekibi şu anda 'Öksüz' ismini verdikleri yavru ayımızın bakımıyla yakından ilgilenerek tedavisini tamamladı. Öksüz artık yemek yemeye başladı ve içgüdüsel olarak saldırganlığa da başladı diyebiliriz." diye konuştu. Doğanay, diğer yavru aynın ise Artvin'den hasta bir şekilde geldiğini ve merkezde yapılan tedavinin ardından sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Artvin'den gelen ayının yaşama ümidinin çok az olduğunu fakat veteriner hekimlerin gayretleri neticesinde iyileşmeye başladığını ifade eden Doğanay, şunları söyledi:

"Bu yavru ayımız da beslenmesini çok iyi bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Yaşamaz diye düşünüldüğü için bu yavru ayımızın ismi 'Umut' koyduk ve Umut'u yaşatıyoruz. Hem Öksüz hem Umut için bakanlığımızdan olur talep ettik ve bir süre sonra Karacabey'de Ovakorusu Ayı Barınağı'na uçak kargoyla yavru ayılarımızı göndereceğiz."
Doğanay, çalışanların yavru ayılara mesai harcayarak bebek gibi baktığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Yavru ayılarımızın beslenmesinde meyve de oldukça önemli ve meyveleri çok seviyorlar. Bunun dışında merkezimizde bulunan yırtıcılar için tavuk ve et temini sağlıyoruz. Yine zaman zaman yavru ayılarımız için de meyvenin yanı sıra kaba yem de veriyoruz. Özellikle balıkçıl türü, leylek türü hayvanlara da balık temin etmeye çalışıyoruz ya da hocalarımızın tavsiyeleriyle tavuk etini balık görünümünde keserek hayvanlarımıza balık mizanseninde sunuyoruz. Epey gayretli bir iş olsa da bu hayvanlarımızı tabiata yeniden kazandırmak için bu hassasiyet olmazsa olmazımızdır."
 
ayı karpuz yaban hayvanı barınak