Yaylada yaşam devam ediyor

30 July Monday, 2018
Sıcak yaz günlerinde yaylacılar yaylalara çıkmaya başladı. Muş’ta Yaylada yaşayanlar büyük zahmetle besledikleri hayvanlardan elde ettikleri süt ve peynirleri satarak geçimlerini sağlıyor.
Yaylada yaşam devam ediyor Yazın aşırı sıcağında hayvanları korumak için daha serin olan yüksek kesimlere çıkan yaylacılar yaşamlarını sürdürüyor. Yaylacılar, büyük zahmetle besledikleri hayvanlardan elde ettikleri süt ve peynirleri satarak geçimlerini sağlıyor.

Muş'ta yaylalarda hayvanlarını otlatan çiftçiler, elde ettikleri sütten peynir ve peynir ürünleri üreterek satışa sunuyor. Süt, peynir ve diğer ürünleri toprak altında muhafaza eden yaylacılar, zor şartlar altında yaşam mücadelelerini sürdürüyor.

Yaylacı Şakir Erboğan, yaşam şartlarını anlattı. Havaların sıcak olması nedeniyle yaylaya çıktıklarını belirten Erboğan "Şu anda Şenyayla bölgesindeyiz. Hayvanlarımızı otlatmak için buraya geldik. Şimdi bizim memleketimizde sıcak hava hakim. Hayvanlarımızı otlatmak için buradayız. Çobanlık yapıyoruz ve burada çok zahmet çekiyoruz. Peynir yapımı için önce koyunlarımızı sağıyor ve süt elde ediyoruz. Daha sonra ise bu sütü kazanlarda mayalıyoruz. Elde ettiğimiz peynirleri bidonlara doldurarak en azından bir metre kazdığımız toprağın altında saklıyoruz. Bu kazdığımız alana et, süt, peynir saklayabiliyoruz, herhangi bir sorun olmuyor. Biz bu ürünleri satarak geçimimizi sağlıyoruz" dedi.
 
yayla Muş süt peynir