Yem bitkilerine bilimsel dokunuş

25 May Tuesday, 2021
Bilimsel çalışmalar sonucunda geliştirilen yüksek verimli yem bitkileri Muşlu üreticilerin kullanımına hazır. Alparslan Üniversitesi’nde yürütülen 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan yüksek verimli kaba yem bitkilerinin ekim alanlarının genişletilmesi için çiftçiler teşvik edilecek.
Yem bitkilerine bilimsel dokunuş

Üniversitede geliştirildi, deneme tarlasına ekildi. Yüksek verimli yem bitkileri ile Muş tarımda hedef yükseltti. 

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından 2 yıldır bilimsel araştırmaları yapılan yüksek verimli kaba yem bitkilerinin ekim alanlarının genişletilmesi için çiftçiler teşvik edilecek. 

MŞÜ Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ başkanlığında yürütülen proje ile kampüs yerleşkesinde araştırma ve deneme arazisine ekilen yem bezelyesi, mürdümük, tritikale, arpa, korunga, Macar fiği ve domuz ayrığı gibi yem bitkilerinin, kentin ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

Deneme arazilerinde incelemelerde bulunan Karadağ, üniversitenin 12 Aralık 2018'de Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında hayvancılık alanında "Pilot Devlet Üniversitesi" seçildiğini söyledi.

Bu nedenle fakülte olarak "Yetiştirici Örgütü Aracılığı ile Sözleşmeli Yem Bitkisi Üretimi ve Pazarlanması" projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Karadağ, şöyle konuştu: "Geçen yıl araştırma projelerine ve denemelere başladık. Kaliteli kaba yem kaynağının iki önemli ayağı var. Birincisi çayır ve meralar, ikincisi ise tarla ziraatında ekilen yem bitkileridir. Biz bu denememizi 3 lokasyonda yürütüyoruz. Üniversitemiz kampus alanı içerisindeki araştırma ve deneme arazilerinde 18 çeşit tritikale, 12 çeşit arpa, 6 çeşit korunga, bir Macar fiği tritikale karışımı ve 1 korunga domuz ayrığı karışımı denemesi yaptık. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımızın önemli kurumlarından olan Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü (TTSM) ile işbirliğimiz sonucunda 3 önemli çalışmaya da imza attık. Muş bölgesinde ilk defa bilimsel amaçlı yapılan bir çalışmadır. Bu denemeler sonucunda biz Muş bölgesindeki üreticilerimize bu yeni yem bitkilerinin tür ve çeşitlerinin üretimini yapmalarını önereceğiz."

Bu çalışmalarla üretici ve çiftçilerinin yüzünün güleceğini vurgulayan Karadağ, şöyle konuştu:

"Muş bölgesindeki çiftçilerimiz hangi yem bitkisi tür ve çeşitlerini ekeceklerini bilmiyorlar, amacımız 2 yıllık bilimsel araştırma sonucunda elde ettiğimiz verileri Muş çiftçisiyle buluşturmak. Muş çiftçimiz verimi ve kalitesi düşük olan ürünlerden vazgeçecek, bu çalışma sonucunda bölgeye adapte olmuş kaliteli ve yüksek verimli yem bitkileri tür ve çeşitleriyle tanışma fırsatı bulacak. Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile TTSM arasındaki işbirliği neticesinde Muş ve yöresinde geçen yıl ilk defa ekimi yapılan 4 Macar fiği, 4 domuz ayrığı ve 4 çayır kelp kuyruğu tescil denemelerinden elde edilen sonuçlar, tarımsal gözlem ve ölçümleri ile istatistiki analizleri yapılarak TTSM'ye gönderildi."

muş yem bitkisi mşü kaba yem deneme ekimi tarım hayvancılık