Yeni yatırım aracı: kuru kayısı

27 August Tuesday, 2019
Malatya'da kurulacak lisanslı depoyla, kayısının bir yatırım aracına dönüştürülmesi hedefleniyor.
Yeni yatırım aracı: kuru kayısı Malatya’nın kayısısı yatırım aracı oluyor. Bunun içinde ilde lisanslı kuru kayısı deposu kuruluyor.

30 bin metrekare alanda ilk etapta 6 bin ton kapasiteyle kurulması planlanan Malatya Ticaret Borsası Kuru Kayısı Lisanslı Deposu'nun Mart 2020'de tamamlanması amaçlanıyor.

Kuru kayısı lisanslı deponun faaliyete geçmesiyle kayısı üreticilerinin en büyük problemlerinden olan taban fiyatın belirlenememesi konusunun da çözülmesi hedefleniyor. Temmuz ayında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin TMO, lisanslı depodan alım yapmasının kuru kayısı taban fiyatının oluşmasında etki yapması ön görülüyor.

Lisanslı depoya ürünlerini teslim eden üreticiler, kendilerine verilecek olan ürün senetlerini istedikleri zaman satarak, ürünlerini paraya çevirebilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığının ürünün depoya nakli ve sınıflandırıcı laboratuvardaki tüm giderleri karşıladığını belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan "Kuru kayısı lisanslı depoculuğunu Türkiye'de ve dünyada ilk defa hayata geçirecek, bir projeye ev sahipliği yapıyoruz. Kuru kayısı, lisanslı depoyla artık yatırım aracına dönüşecek. Ürünün artık evrak olarak, elektronik satış salonlarında internet üzerinden satışı gerçekleşecek. Yatırımcılar ürünü kendi hanesine geçirdikten sonra istediği karlılık oranının kendisine cazip geldiği andan sonra da paraya çevirebilir. Buradan tarım ürünlerinin bir yatırım aracına dönmesi gerçekleştirilmiş olur. İnsanlar mevduatlarını bankalarda muhafaza etmek yerine bu tür tarım ürünleriyle yatırıma çevirerek, sağlıklı kazançlar elde edebilir." diye konuştu.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya’da, geçen ihracat sezonunda 112 ülkeye, 99 bin 461 ton kuru kayısı ihraç edilerek, 251 milyon 77 bin dolar gelir sağlandı.
 
malatya kuru kayısı ticaret