Yerli fasulyede deneme ekimi yapıldı

24 May Friday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerli türleri ıslah çalışmaları devam ediyor. Niğde'de yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında, hastalıklara dayanıklı yerli kuru fasulye ve barbunyada deneme ekimi gerçekleştirildi.
Yerli fasulyede deneme ekimi yapıldı Hastalıklara dayanıklı kuru fasulye ve barbunya tohumları Niğde’de toprakla buluştu.
Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında, yerli kuru fasulye ve barbunya çeşitlerinde deneme ekimi yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, kuru fasulyenin Niğde'nin iddialı ürünlerinden biri olduğunu söyledi. Niğde'nin yaklaşık 90 bin dekarlık ekim alanıyla fasulyede Türkiye'de 2. sırada yer aldığını belirten Baş, şunları kaydetti:
"Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yaklaşık 3 yıldır yürüttüğümüz ıslah çalışması kapsamında Konaklı beldesi ve Ovacık köyümüzde verim, adaptasyon ve hastalıklara dayanıklılık denemesi yapıyoruz. Güzel sonuçlar alıyoruz. Bunun yanında barbunya denememiz de var. Barbunyada tescil aşamasına geldik. İsim belli olduktan sonra inşallah piyasaya sürülecek. Türkiye ortalamasının üstünde bir verim bekliyoruz. Şu an neticelenmediği için bir şey söyleyemiyoruz. Özellikle hastalıklara dayanıklılık üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık."
Deneme ekimlerinden başarılı sonuçlar alındığını dile getiren İl Müdürü Asım Baş, tescil çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Yerli tohumdan umutlu olduklarını söyleyen üreticiler de denemesi yapılan çeşitlerin kaliteli ve verimli üretim için avantajlı olduğunu dile getirdi.
 
niğde yerli tohum fasulye barbunya geçit kuşağı tarımsal araştırma enstitüsü