Yerli ve milli mısırda bereketli hasat

17 September Thursday, 2020
Yerli ve milli tohumlar meyvelerini verdi; Bursa’da silajlık mısır hasadı, tarla günü etkinliğiyle yapıldı.
Yerli ve milli mısırda bereketli hasat Haber: Bursa İl Enformasyon
Fotoğraf: Bilgin ÇALIŞKAN

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yerli ve milli çeşitlerin üretimini yaygınlaştırmak için yaptığı çalışmalar çiftçinin yüzünü güldürdü. Bu yıl tarlalarda yaygın ekimi yapılan 4 çeşit yerli ve milli hibrit silajlık mısırın hasadı tarla günü etkinliğiyle yapıldı.

Orhaneli ilçesinde üretici Tuncay Tutkun’nun tarlasında düzenlenen hasat etkinliğine Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Orhaneli Belediye Başkan Yardımcısı Salim Aktürk, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Ahmet Duman, Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya, teknik personel ve üreticiler katıldı.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen tohum çeşitlerine Bursalı çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, “Bugün Orhaneli İlçemizin Göynükbelen Köyünde Ülkemizin çok önemli değerlerinden birini çiftçilerimle tanıştırmak üzere bir arada bulunmaktayız. Ülkemizde geliştirilen yerli ve milli tohumlardan ürettiğimiz silajlık mısırın hasat etkinliğinde birlikteyiz. Bildiğiniz üzere Hayvancılıkta önemli bir girdi olan yemin maliyetlerinin düşürülmesi için üreticilerimizin mevcut arazilerinde üretim yapması önemli. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus çiftçilerimizin belli başlı tohumlarda marka isimlere yönelmesinden çok Ülkemizde üretimi yapılan yerli ve milli tohumları kullanması. Son zamanlarda geliştirilen yerli çeşitlerden artık oldukça yüksek verim elde edilmektedir. Bu yerli tohum çeşitlerini kullanarak üreticilerimizi desteklemiş olacağız ve yabancı çeşit tahakkümünden kurtulacağız.

İlimiz 2019 yılında 213bin 582 dekar alanda 1.2 milyon ton silajlık mısır üretmiş olup, bunu daha da artırmamız gerekmektedir. 2002 yılında 145 bin ton olan tohum üretimimiz 8 kat artarak  2019 yılında 1 milyon 134 bin tona yükselmiştir. Bu dönemde ihracatımız 17 milyon dolardan 9 kat artarak 150 milyon dolara çıkmıştır.” dedi.

Deneme ekimleri yapılan Hacıbey ve Aga çeşidi yerli tohumlardan hasatta 6 tonun üzerinde verim bekleniyor.
bursa silajlık mısır tarla günü hasat tarım ve orman yerli milli tohum