Yozgat’ta toprak işlemesiz tarıma tanıtımlı destek

12 December Tuesday, 2023
Zaman, iş gücü ve yakıt tasarrufu sağlayan toprak işlemesiz tarım yöntemi Yozgatlı üreticilere anlatılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan tanıtımlarda toprak işlemesiz tarımın avantajları öne çıkarılıyor
Yozgat’ta toprak işlemesiz tarıma tanıtımlı destek Haber: Yozgat İl Enformasyon
 
Yozgat’ta toprak işlemesiz tarım tanıtımları sürüyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün tanıtımlarla desteklediği yöntemle topraktaki organik madde korunarak yüksek verim sağlanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya “Bu ekim sisteminde toprağa herhangi bir toprak işleme aleti ile işleme yapılmadan ekip biçilmekte diğer tarımsal faaliyetlere normal olarak devam edilmektedir. Toprak işleme ile uğraşılmadığından çiftçi açısından zaman, işgücü ve önemli girdilerden olan yakıttan tasarruf sağlanmaktadır. Daha az yakıt tüketiminden dolayı doğaya karbon salınımı azalmaktadır. En önemlisi bitki artıkları toprak yüzeyinde kaldığı için toprağın organik madde seviyesi artmakta, toprak erozyonu azalmaktadır. Yani tarım yapılırken aynı zamanda çevre de korunmaktadır. Toprakta organik maddenin artması demek uzun yılları sâri toprağın yapısının iyileşmesi verimin artması toprağın kurağa daha fazla dayanması demektir. Bu sistemde dikkat edilecek hususlar tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınmasıdır. İl Müdürlüğü olarak biz bu konuda her zaman çiftçimize teknik destek ve bilgi vermeye hazırız.” dedi.

Yöntemi kullanan üreticiler de verimin daha yüksek olduğunu belirtti.
yozgat doğrudan ekim toprak işlemesiz tarım