Yozgat’ta yeni yerli buğday türleri tanıtıldı

30 November Thursday, 2023
Yozgat’ta 9 ayrı kuruluş tarafından geliştirilen 28 Çeşit buğday tohumunun üreticilere tanıtımı amacıyla deneme ekimi yapıldı. Deneme ekimi yapılan buğdaylar ile hem verimin artması hem de yerli ve milli tohumların yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Yozgat’ta yeni yerli buğday türleri tanıtıldı
Haber: Yozgat İl Enformasyon
 
Yozgat’ta yeni yerli ve milli buğday türleri tanıtıldı. Tanıtımlarda 9 ayrı kuruluş tarafından geliştirilen ait 28 Çeşit buğday tohumu toprakla buluştu.

Merkez ilçeye bağlı Topaç Köyündeki ekimde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, ekilen tohumlar ile yerli ve milli tohumları yaygınlaştıracaklarını belirtti. Özkaya“ Bakanlığımızın asli görevlerinden biriside yeni tohumluk çeşitleri geliştirerek bunları çiftçilerimize tanıtmak ve yaygınlaştırmaktır. Bu kapsamda 2023 yılında Bakanlığımız araştırma enstitüleriyle ortak ekimler yaparak dekara verimi artırmak için değişik ürün gruplarından 70 adet deneme demonstrasyon yaptık. 2024 üretim sezonunda da bu çalışmalara devam ediyoruz. Önceki yıllarda İlimizde genelde Ekim başında yağan yağışla toprak yumuşar ve toprak işlenerek ekime hazır hale getirilir ve toprak tavında iken ekilirdi. Ama son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak ekim zamanının Kasım ayına kaymasına neden olmaktadır. Buğday ve arpayı çok erken ekmek veya çok geç ekmek zirai açıdan çok doğru bir ekim şekli değildir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biz çiftçilerimize tavsiyemiz ekim zamanını değişen iklim şartlarını dikkate alarak toprağın, hava sıcaklığının, yağışın ve kendi özel durumlarına göre ekim zamanını ayarlamalarıdır.  Bugün burada Merkez İlçemize bağlı Topaç köyünde önder çiftçimiz ve muhtarımız İsmail Can ile birlikte ekim yapıyoruz. Burada Bakanlığımıza bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yeni geliştirilmiş olan Erbaş, Balkır ve Aytenabla çeşitleriyle Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Selçuklu çeşitlerinin ekimlerini yapıyoruz. Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çeşitler ve yetişme şartlar hakkında bilgi almak isteyen çiftçilerimiz İl ve İlçe Müdürlümüze başvurabilirler.” dedi.

Buğday ekimi  6 İlçede 22 Köyde gerçekleştirildi.
tarım orman yozgat buğday deneme tanıtım