Yukarı Afrin Barajı ile Kilis’in içme suyu sorunu çözüme kavuşacak

09 October Tuesday, 2018
Kuraklık ve mülteci yoğunluğu nedeniyle son yıllarda su sıkıntısı çeken Kilis’in 2060’a kadar içme suyu sorunu çözülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen Yukarı Afrin Barajı ile ile yılda 19 milyon metreküp su temin edilecek.
Yukarı Afrin Barajı ile Kilis’in içme suyu sorunu çözüme kavuşacak Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı "Devlet Su İşleri" kurduğu barajlarla sulama ve içme suyu temin ederek vatandaşın temel ihtiyacını gideriyor.

Diğer illerde olduğu gibi Kilis’te bu hizmetten faydalanıyor. İnşaatı devam eden Yukarı Afrin Barajı ve İsale Hattı Projesi’yle ile Kilis’in 2060 yılına kadar içme suyu sorunu çözülecek.
 
DSİ 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, projeyle bölgenin su sorununa köklü çözüm getirilerek Kilis'in uzun vadeli içme suyu ihtiyacının giderilmiş olacağını söyledi. Seven “Özellikle bu yıl Kilis'te içme suyu sıkıntısını yaşadık. Bunun nedenlerinden birisi 2016, 2017 ve 2018 yıllarında üst üste kuraklık yaşanması. Diğeri ise kentte mevcut nüfusun 1.5 katı Suriyeli misafir nüfusun olması. Bu nedenle bizde DSİ olarak 2016-2017 ve 2018 yılında 33 kuyu açarak içme suyu sıkıntısını gidermeye çalıştık. Ama kalıcı olarak bu işi çözmek için Yukarı Afrin GAP projesini devreye aldık. Projenin toplam maliyeti 400 bin lira olup tamamlanması halinde Kilis ilimize yıllık 19 milyon metreküp su tahsisi yapacağız ve bu sayede 2060 yılına kadar içme suyu problemini karşılayacağız.” dedi.

Sadullah Seven projenin 2019 Haziran ayında tamamlanacağının müjdesini de vererek, barajda su tutma işleminin Kasım’da başlanacağını söyledi.
 
tarım orman dsi içme su kilis