Zeron buğdayında bereketli hasat

04 August Tuesday, 2020
Sivas’a özgü zeron buğdayının korunması ve üretiminin yaygınlaşması amacıyla yürütülen projede hasat zamanı geldi. TİGEM arazisinde ekimi yapılan ve başarılı şekilde yetiştirilen buğday, hasat edildikten sonra DİTAP aracılığıyla satışa çıkarılacak.
Zeron buğdayında bereketli hasat Haber: Sivas İl Enformasyon
 
“Üreten Çiftçi Gelişen Sivas” Projesi ile yöreye özgü çeşitler korunuyor, çiftçi kazanıyor.

TİGEM’in Ulaş Tarım İşletmeleri arazisinde ekimi yapılan Sivas'a özgü tohumluk zeron buğdayında hasat heyecanı başladı.

Kalitesi ve lezzetiyle bilinen zeron buğdayını korumak ve ekimini yaygınlaştırmak amacıyla Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Yerli Tohumların Üretimini Artırma Projesi” meyvelerini veriyor.

Düzenlenen hasat etkinliğine Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız da katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncelikli konuları arasında olan yerli tohum kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla çiftçilere ücretsiz olarak tohum dağıtılacak.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, hasat edilen buğdayların ise dijital tarım pazarı DİTAP veya tarım şirketi SİVTAŞ tarafından satın alınıp un ve bulgur olarak satışa sunulacağını vurguladı.

Yıldız, “300 Fikir 300 Proje kapsamında İl Müdürlüğü olarak hazırlamış olduğumuz Yerli Tohumların Üretimini Artırma Projesi kapsamında ekimini yaptığımız zeron buğdayının hasadını gerçekleştiriyoruz.

TİGEM ile yaptığımız protokolle 200 dekar alanda tohumluk olarak Zeron Buğdayı ekimi gerçekleştirdik, bugün de hasadını yapıyoruz. Bölgemize adapte olmuş, geçmişten günümüze zeron buğdayı gibi yerli tohumların artırılmasıyla ilgili bir proje yaptık. Projemizin amacı ilimize özgü Zeron buğdayı ve yerli tohumların üretiminin artırılması ve gelecek nesillere aktarmaktır Burada elde ettiğimiz ürünlerimizi çiftçilerimize en az 10 dekar ekecek şekilde ücretsiz olarak dağıtacağız.” dedi.
sivas zeron buğday hasat yerli tohum tarım ve orman ditap