Zeytin bahçelerinde yeşil gübreleme

10 May Friday, 2019
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla “Zeytin Bahçelerinde Yeşil Gübreleme” tarla günü düzenledi. Tarla gününde üreticilere teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.
Zeytin bahçelerinde yeşil gübreleme Tarım ve Orman Bakanlığı bütün illerde üreticilere yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

O iller arasında Çanakkale’de var

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla “Zeytin Bahçelerinde Yeşil Gübreleme” tarla günü düzenledi.

Eceabat’taki uygulama alanında bir konuşma yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel yeşil gübrelemeye değindi. “Yeşil gübreleme, toprak verimliliği açısından son derece önemli bir uygulama. Bizim ilimizde çok yaygın bir uygulama değil. Ama biz bu uygulamayı yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Zeytin bahçelerinde bitki besleme amacı ile yeşil gübreleme uygulaması yaptırıyoruz. Yeşil gübreleme uygulaması bir baklagille, buğdaygilin karışım olarak toprağa ekilmesi ve sonrasında da çiçeklenmenin %25 başlangıcında toprağa karıştırılmasıyla organik maddenin arttırılmasına yönelik bir uygulamadır. Ayrıca azotlu gübre kullanımının azaltılmasını sağlayarak nitrat kirliliğinin önüne geçmiş olacağız. Bunun yanında toprakların su tutma kapasitesinin arttırılarak kuraklıktan etkilenmenin azaltılması zeytinde verim ve kalitenin arttırılması hedeflenmektedir.” dedi.

Sahadaki uygulamalı eğitimden sonra üreticilere Alçıtepe Köyü’nde Ziraat Yüksek Mühendisi Emre Türkmen tarafından teorik eğitim verildi. Türkmen zeytin Sineğine karşı biyoteknik mücadele yöntemleri hakkında üreticiler bilgilendirildi. Kimyasal ilaçların, zeytin sineğinin doğal düşmanı olan faydalı böcekleri de öldürdüğü, doğal dengenin bozulması ile zeytin sineğinin ilerleyen yıllarda salgın yapabileceği ve mücadelenin daha da zorlaşacağı, bu nedenle aşırı kimyasal ilaçlama yerine şişe tuzağı veya feromonlu sarı yapışkan tuzak gibi biyoteknik mücadele yöntemleri ile mücadelenin yapılması gerektiği anlatıldı.
 
 
Çanakkale zeytin sinek yeşil gübre