Zeytin üreticisi kadın Antalya’da bir ilki başardı

06 December Thursday, 2018
Yıllarca temizlik şirketi işletti ancak o hayallerinin peşini bırakmadı. “Yapamazsın” dediler ancak o Antalya’nın ilk sertifikalı zeytin üreticisi oldu. Başarılı üretici Havva Taşbaş, başarı hikâyesini Web Tarım Tv’ye aktardı.
Zeytin üreticisi kadın Antalya’da bir ilki başardı Haber: E. Arda UZUN- Cem Bayan
Kamera: Tolga URUN

Havva Taşbaş, Antalya’da 22 yıl boyunca temizlik şirketi işletti ancak onun hayali başkaydı. Hayalini gerçekleştirmek için zeytinde fizibilitesi yaptı. Çevresinden gelen olumsuz eleştirilere rağmen çalışmalarını sürdürdü. Taşbaş, Antalya’nın ilk sertifikalı zeytin üreticisi oldu.

Web Tarım Tv, başarılı üreticiyle Antalya’da düzenlenen Growtech 18. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nda görüştü.

Taşbaş “Gündelikçi olarak çalışmaya başladım ancak 22 yılda temizlik firması sahibi oldum Ancak benim bir hayalim vardı. Zeytin, zeytin, zeytin… Antalya’nın zeytinini sofralarını getirmek için çalışmalara başladım. Başka bölgelerden zeytin üreticileriyle görüştüm. Ancak bana şu denildi ‘Sen bu fabrikayı Antalya’da açma. Zeytini burada işle, Antalya’da zeytin ağacı mı var?’. Çok üzüldüm ancak üç yıl önce kendime ‘zeytinin arkasında öyle bir koşacağım ki bir dünya markası yapacağım.’ dedim.

Şimdi Türkiye’nin her yanına bayilik verdik ve ihracata da başladık.” dedi.

“Bütün hayallerim gerçekleşti”

Antalya’da bir ilki başaran Taşbaş, Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkür ederek “Hayalerimi İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne giderek oradakilerle paylaştım. Onlarda ‘Tamam, sana destek olalım.’ dediler. Yüzde 50 hibe desteği sundular ve zeytin işleme fabrikasının kuruluşunda katkıları oldu. Çok zorlu bir süreçti ancak bir yıl sonra Bursa’dan ödül için davet aldım. Çevremde bu işi bilen birisinin olmamasına rağmen Antalya’da bir ilki başardığım için Bursa’da Ulusal Altın Zeytin Ödülünü verdiler. Çok mutlu oldum. Zeytine dokundum bütün hayallerim gerçekleşti. Köylülerimiz, biz çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Sırada yağ var

Taşbaş, ürettiği tavşan yüreği zeytin türünün sadece Antalya’da bulunduğunu belirtip “Antalya’nın tavşan yüreği zeytini çekirdeğinden olay ayrılan bir zeytin türü. Sadece Antalya’da yetişiyor. Bin yıllık ağaçları var ancak bu bilinmiyordu. Yağlarımızda çok lezzetli. Bu türün yağlarını da markalaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Sofralara sızma olarak sunacağız. İkinci projem bu.” ifadelerini kullandı.
 
antalya kadın üretici ilk başarı