Zeytinin dalından sofraya yolculuğu başladı

02 November Monday, 2020
Bursa’nın zeytinliklerinde hasat başladı, zeytin bu sezon verimiyle ve fiyatıyla çiftçiyi sevindirdi.
Zeytinin dalından sofraya yolculuğu başladı Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
 
Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Bursa'da zeytin hasadı başladı.

Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinin üretildiği kentte ilk hasat Vali Yakup Canbolat ile İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün katıldığı programla yapıldı.

Vali Yakup Canbolat, etkinlikte yaptığı konuşmada, Bursa'da 348 bin hektara yakın alanda meyve ve sebze yetiştirildiğini söyledi. Canbolat, sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 88'inin Mudanya, İznik, Orhangazi ve Gemlik ilçelerinden karşıladığını aktardı. Mudanya'da 2 milyon 800 bin zeytin ağacı bulunduğunu dile getiren Canbolat, "Bu yıl en fazla İznik ve Mudanya ilçelerimizde zeytin alacağımızı ön görmekteyiz. Mevsimsel etkiler üretimde ciddi rol oynamakta. Zeytin üretimi seneden seneye değişiklik göstermektedir. Cenabı Hak'tan bereket ihsan etmesini diliyor, 2020 senesinin ilk hasadında çiftçilerimize kolaylık diliyorum." dedi.

Türkiye’nin sofralık zeytin ihtiyacının büyük bölümünün Bursa’dan karşılandığını belirten İl tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de, “’İlimizin en önemli tarımsal zenginliklerinden biri de kutsal bir bitki olan zeytindir. Zeytin; dünyanın başlangıcından günümüze kadar tüm uygarlıklarda barışın, ölümsüzlüğün ve tekrar dirilişin sembolü olan, Kuran’da üzerine yemin edilen çok kıymetli bir üründür. İlimiz topraklarının yaklaşık yüzde 13’ünde, yani 44 bin hektar alanda zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2019 yılı zeytin üretimimiz yaklaşık 79 bin ton olup, Türkiye sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 19’u ilimiz tarafından sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da ülke genelinde siyah ve yeşil olarak sezonda ortalama 450 bin ton sofralık zeytin üretildiği bilgisini verdi. Bu sene Bursa'da 89 bin ton sofralık, 25 bin ton yağlık olmak üzere 114 bin ton zeytin üretimi beklendiğini anlatan Asa, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz yıllarda piyasada tek alıcı olarak kalan Marmarabirlik, bu yıl da piyasa koşullarında bir fiyat belirleyerek üreticisinin yanında olduğunu göstermiştir. Açıklanan fiyatlar piyasa koşullarında belirleyici olmak üzere, üreticisinin karşılığını alacak fiyatlar olarak görmekteyiz. Ürün alım miktarımız revize edilerek sofralık ve yağlık toplamda 53 bin 500 ton ürün alım planı ve 416 milyon lira alım bütçesi oluşturuldu. Bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyoruz."

Vali Yakup Canpolat ve İl Müdürü Hamit Aygül’ün üreticilerle birlikte zeytin hasadı yaptığı program, zeytin ve zeytin ürünlerinin işlendiği tesisin gezilmesiyle sona erdi.
bursa zeytin hasat zeytinyağı tarım ve orman marmarabirlik