Zeytinyağı kalite ödülleri sahiplerini buldu

07 February Friday, 2020
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen, Tarımsal Yayım Projesi “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi” nin bir parçası olan “Zeytinyağı Kalite Ödül Töreni” gerçekleşti.
Zeytinyağı kalite ödülleri sahiplerini buldu Haber: Muğla İl Enformasyon

“Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu” Projesinin amacı, ülkemiz zeytin varlığının yüzde 11’ine ev sahipliği yapan Muğla’da zeytinyağının hasattan sofraya gelinceye kadar olan aşamalarda yapılan yanlış uygulamaların meydana getirdiği ürün ve kalite kaybını azaltmak. Proje kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen törene; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Televizyon Programcısı Cem Seymen, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kanber, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Aysel Asıl, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları, Muğla’nın önde gelen zeytinyağı üreticileri, “Kalk Gidelim” dizi ekibi, kurum müdürleri, çok sayıda üretici ve basın mensupları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak; yoğun programından dolayı ödül törenine katılamayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin selamlarını dile getirerek, Muğla için bugünün çok anlamlı bir gün olduğunu belirtti. Muğla’nın zeytinyağına sahip çıktığını vurgulayan Saylak, “Zeytin ve Zeytinyağı konusunda kararlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Zeytin, hasadı, bakımı ve işlemesi zor, kısacası emek isteyen bir ürün. Muğla’nın zeytin varlığının ağırlıklı olarak Memecik çeşidi olduğunu dile getiren Saylak,  en kaliteli zeytinyağının Memecik’ ten elde edildiğini, bu proje ile amaçlarımızdan biri de bilinçli ve kaliteli zeytinyağı üretimi yapan üreticiler ile bir araya gelerek, hem üreticileri bilgilendirmek hem de tüketicileri bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Bu projenin önümüzdeki yıllarda uluslar arası boyutlara taşınması için Bakan Pakdemirli’den söz aldığını ifade eden Saylak,  gece gündüz demeden Muğla için çalışmaya devam edeceğiz dedi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kanber, yaptığı konuşmada; “Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak Muğla İl Müdürlüğünün hazırladığı böyle projelere destek vermekten gurur ve onur duyuyorum. Böyle güzel ve faydalı bir projeye destek veren, emek veren herkese ve tüm çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum. Çok yakın bir zamanda üniversitelerle birlikte çalışmak için YÖK ile bir protokol imzaladık. Ülkemizin gelişimi için bu çok büyük bir adım. Bu anlamda bu programın Muğla Üniversitesinde yapılması da beni çok mutlu etti. Bu duygu ve düşüncelerle katılım ve emeğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş ise yaptığı konuşmada; “Bakanlığımızca kaliteyi arttırıcı, taklit ve tağşişi önleyici tedbirlerin alınmasına yönelik mevzuat düzenlemeleri yapıyor ve sektörden gelen talepleri de alıyoruz. Bu sene yağlarımız kaliteli. Zeytinde hastalık ve zararlılarla iliği sorun yaşamadık. Fakat son günlerdeki meteorolojik faktörler ekonomik kayıplara sebep oldu. Farkındalık yaratarak zeytinyağı ihracatımızı öne çıkarmak ve dış pazarımızı arttırmak için zeytinyağımızı markalı piyasaya çıkarmak zorundayız. Markalaşmayı öne çıkarırken, ürünlerimiz için coğrafi işaret tescili de çok önemlidir.  Son zamanlarda butik zeytinyağı üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sayede ülkemiz uluslararası yarışmalarda ciddi ödüller kazanmaya başlamıştır” dedi.

Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan da; “zamanın tanığı zeytin binlerce yıl yaşayabiliyor. Tarım ve zeytinin daha iyi yerlere ulaşabilmesi bilim adamlarımızın görüşlerine önem vererek ve yeni teknolojileri kullanarak olacaktır. Bir taraftan da geleneksel metotları kaybetmeden, eskilerle birleştirerek uygulamak lazım. Umarım ilimizde turizm kadar önemli olan, ülke ekonomimize oldukça yüksek oranda katkı sunan tarımın daha öne çıkması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Üretici, Ali Osman Menteş; “Bundan 15 sene önce bizim ürettiğimiz yağ, rafine kalitesinde diye aşağılanıyordu. Böyle olmadığını araştırmalar sonucu öğrendim. Ağaçlarımı budadım, ilaçladım, gübreledim, sopayla dövmedim, çuvallara doldurmadım, makineyle topladım ve beklemeden sıktım. Elde ettiğim yağları yurt dışına yarışmalara yolladım ve dereceler aldım. Bunun hiç önemi yok. Mühim olan 80 üreticinin açtığım yolda devam edip yarışmaya girebilecek kalitede yağ üretmesi. Memecik zeytininin de farkı bu” dedi.

Televizyoncu Cem Seymen’de yaptığı konuşmada, “Tarım gönüllüsü ve sevdalısı olarak ülkemizin kalkınması, ekonominin gelişmesi, istihdamın sağlanması, özellikle gençlerimize umut vermesi açısından tarım benim için çok önemli. Zeytinyağının hikâyesini bu kadar güzel bir kalabalıkla taçlandırmak istemenizi büyük bir mutluluk ve gururla karşılıyorum. Burada olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Zeytin ağacına ölmez ağacı denmesinin sebebi bolluğunun, bereketinin, zenginliğinin bir coğrafyanın kaderini değiştirebilecek kadar güçlü olmasından ileri geliyor” dedi.

Konuşmasının ardından moderatörlüğünü yaptığı,  “Zeytinyağında kalite ve markalaşmanın” konuşulacağı  panel için Gürsel Tonbul, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Kaya ve Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Fügen Durlr Kaya’ yı davet etti. Panelde kaliteyi etkileyen faktörler ve markalaşmanın, dünyada zeytin üretiminde söz sahibi olabilmek için ne denli önemli olduğu konuşuldu.
Daha sonra moderatörlüğünü Zeytindostu Derneği Başkanı Atilla Totoş’un yaptığı, “Zeytinyağı ve sağlık” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, Prof. Dr. Gazi Aydın ve Doç. Dr. Mehmet Ateş konuşma yaptı.
 
Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, “Doğada birçok bitkinin içinde mucize var. Ülkemiz bu kaynaklar açısından zengin bir ülke. Faydalarından maksimum yararlanmak için, tanımak ve bilmek gerekli.” dedi. Zeytin ve zeytinyağının mucizelerine de değinen Saraçoğlu, “yerli ve milli tohumların korunması ve devamlılığının bu alanda önemli olduğunu, yerli tohumları, kaynakların korunması ve etkin kullanımı konusunda çalışmaların hız kazandığını” vurguladı.
 
Söyleşinin ardından proje ortaklarına ve onur konuklarına temsili plaket olarak bonsai zeytin fidanları takdim edildi.  Plaketin ardından yarışmaya katılan tüm üreticilere katılım belgeleri verilerek dereceye giren zeytinyağı üreticilerine bronz, gümüş ve altın belgeleri verildi.
 
Program ödül töreninden sonra katılımcılar ile birlikte toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.
muğla zeytin zeytinyağı tarım ve orman ödül