Zorlu şartlar besicileri yıldırmıyor

19 December Thursday, 2019
Kayseri'nin Yahyalı ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesi sakinleri, atalarından kendilerine miras kalan hayvancılığı tüm zorlu şartlara rağmen yıllardır yaşatıyor.
Zorlu şartlar besicileri yıldırmıyor Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde etrafı dağlarla çevrili Çamlıca Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların tamamı ata mesleklerini terk etmedi.

Olumsuz arazi koşullarına rağmen yaşadıkları yeri terk etmeyen besiceler, yaz aylarında yaylara götürdükleri hayvanlarını havaların soğumasıyla korunaklı ahırlarda besliyor.

Zor şartlara rağmen 20 yıldır dışarıya göç vermeyen 120 haneli 930 nüfuslu mahallenin yüzde 100'ü geçimini hayvancılıkla sağlıyor.

Soğuk havaya aldırış etmeden hayvanlarıyla yakından ilgilenen mahalle sakinleri, sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp küçük ve büyükbaş hayvanlarını yemliyor. Öğle saatlerinde ise mahallenin yakınından geçen dereye götürerek hayvanlarının su içmelerini sağlıyor.

Besiciler zorlu şartlara rağmen, hayatlarından memnun.

Mahalle sakinlerinden 96 yaşındaki Şaban Girik “Hayvancılık zor, kolay para gelir mi?

Terleyeceksin ki öyle para gelecek. Mayıs deyince yaylaya çıkıyoruz. Kış gelince de geri köye geliyoruz. Hayvanları buraya indirip besliyoruz." dedi.

Kamil Koyuncu da iklim şartlarının zor olduğunu ve bölgenin dağlık olmasından dolayı ekim dikim alanlarının bulunmadığını dile getirdi.

Mahalle sakinlerinden 34 yaşındaki Aziz Geyik ise dede mesleğini devam ettirdiğini belirterek, "Doğdum büyüdüm bu işin içindeyim. İlkokul mezunuyum. İlkokulu bitirdiğim andan itibaren hayvanların arasındayım. Hayvancılık, değerlendirebilen veya yapabilen birisi için çok güzel. 3 kardeşiz, üçümüzde bu işle uğraşıyoruz. Babamız öğrettiğinden itibaren bu işi yapıyoruz. Başka bir iş yapamayız. Gidip inşaat ta ne kadar çalışabilirim ki ?" ifadelerini kullandı.
mersin okul kantin denetim erdemli