Pazartesi günü kuzeyi sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta tohum yatağı hazırlanır. Tohumluklar sürmeye ve zabrusa karşı ilaçlanır. Ekim yapılır. Ekimle birlikte gübre verilir. Çeltikte hasat, kurutma ve pazarlama işleri yapılır. Baklagil alanları sürülür. Kışlık mercimeğin tohum yatağı hazırlanır ve ekime başlanır. Kışlık haşhaşın ekimi yapılır. Şeker pancarı sökümüne devam edilir. İlkbaharda pancar ekimi yapılacak alanlar derince sürülür. İstifteki tütünlerin bakımı yapılır. Tütün ekilecek tarlaların sürümü yapılır. Patatesin sökümü ve pazarlaması yapılır. Kanola ekimine devam edilir.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncalarda son biçim yapılır. Hayvan pancarının sökümü yapılır, silolanır. Kışlık fiğ ekimi yapılır. Baharda yem bitkisi ekilecek alanlarda toprak işlemesi yapılır. Meraların kelleşen kısımlarına uygun yem bitkileri ekilir.
Meyvecilikte elma hasadına devam edilir. Çiftlik gübresi ile gübreleme yapılır. Sonbahar toprak işlemesi yapılır. Yeşil gübre bitkileri ekilir. Hastalıklı, kurumuş dallar budama ile çıkarılır. Meyve tohumları hazırlanan tavalara ekilir. Bir yıl önce ekilen tohumlardan meydana gelen çöğürler aşı parsellerine dikilir.
Bağcılıkta hasat ve pazarlamaya devam edilir. Yeni tesis edilecek bağlarda fidan yerleri işaretlenir ve çukurlar açılır.
Sebzecilikte yazlık sebzelerin son hasadı yapılır ve bahçeler bozulur, artıkları toplanır. Toprak derince sürülür. Kışlık sebzelerde bakıma devam edilir, hasada başlanır. Mücadele işleri yürütülür.
Pazartesi günü kuzeydoğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububat ekimi yapılacak tarlalarda tohum yatağı hazırlama işlerine devam edilir. Tohum temizleme ve ilaçlama faaliyetlerine devam edilir. Taban gübresi verilir. Tav tespit edildiğinde ekime başlanır. Mısır ve çeltik ekilecek yerlerde birinci toprak işleme yapılır. Hasadın bitirildiği baklagil alanları sürülerek hububat ekimine hazırlanır. Baklagil ekilecek alanlarda birinci toprak işleme yapılır. Kanola ekilişlerine devam edilir. Açan pamuk kozaların toplama işlemine devam edilir. Şeker pancarı söküme devam edilir, sökülen pancarlar nakledilir. Kışlık haşhaşların ekimine başlanır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde, ay içinde toprak tavda iken yem bitkilerini bahar ekilişlerine esas olmak üzere toprak işleme yapılır. Mera ıslah çalışmalarında tohum tedariki ve ekimi, yonca, korunga ve fiğ ekimi yapılır. Eski tesis yoncalıkların biçimine, meraların münavebeli otlatmasına devam edilir.
Meyvecilikte meyve bahçelerde çiftlik gübresi ile gübreleme yapılır. Sonbahar sürüm işlerine devam edilir. Meyve bahçelerinde hastalık ve zararlıları bir yıl sonraya aktarabilecek hasat sonu bitki artıkları ortadan kaldırılır. Yeşil gübre ekimi devam edilir. Fidan çukurlarının açılmasına başlanır. Fidanlıklarda toprak altı hastalık ve zararlılarına karşı mücadelesi yapılır. Sofralık çeşitlerde bu ay içinde yeşil zeytin hasadına başlanır. Zeytin sineği mücadelesine devam edilir. Mahsule yatmamış zeytinliklerde yeşil gübre için ekim yapılır. Yeni tesis edilecek zeytinliklerde çukur açılmaya başlanır, filiz kıran tuzak dallarında talaş çıkışı görüldüğünde dallar imha edilir.
Bağcılıkta hasada devam edilir. Aşılı köklü çubuklar sulanır. Bağ tesis edilecek yerlerde krizma yapılır.
Sebzecilikte ıspanak ekimine devam edilir. Kışlık sebzelerde bakım işleri devam edilir. Hasada başlanır. Sebze tarla ve bahçelerinde hastalık ve zararlılara barınak olabilecek bitkisel artıklar temizlenir. Toprak işleme ve çiftlik gübrelemesi yapılır. Kışlık sebzelerde, kokulu böcek, lahana kelebeği, lahana kokulu renkli böceği ve kök ur nematodlarına karşı mücadele edilir.
Cumartesi günü kuzeydoğusu, Pazartesi günü kuzeybatısı hariç tamamı gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta tohum yatağının hazırlanmasına devam edilir. Güzlük ekimlere başlanır. Tohum ekimine başlamadan önce toprağın tav durumuna dikkat edilir. Ekimle birlikte gübre verilir, tohumlar sürmeye karşı ilaçlanır. İlkbaharda yazlık ekim yapılacak alanlarda birinci sürümlere devam edilir. Çeltikte hasat ve harman işlerine devam edilir. Mısır alanları hububat ekimi için hazırlanır. Fasulyenin hasat ve harman işlerine devam edilir. Baklagil alanlarının sürümüne devam edilir. Tütünde ambar zararlılarına karşı mücadeleye devam edilir. Şeker pancarı sökümü yapılır. Sökümün tamamlandığı alanlarda hububat ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Ayçiçeği hasadı tamamlanır. Ayçiçeği tarlaları hububat ekimine hazırlanır. Kanola ekimine devam edilir.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncalarda son biçim yapılır. Hayvan pancarı sökümüne ve silolama işlerine devam edilir. Yeni tesis edilmesi kararlaştırılan yem bitkileri alanları sürülür. Geçmiş yıllarda tesis edilen suni meraların yıpranan kısımlarına yem bitkileri tohumları saçılır. Kontrollü mera otlatmasına devam edilir.
Meyvecilikte elma, armut hasadına devam edilir. Kurumuş hastalıklı dallar budanır, yok edilir. Hasadın tamamlandığı bahçelere çiftlik gübresi verilir, sürüme başlanır. Zeytincilikte değişik sebeplerden dolayı ağaç diplerine dökülen taneler toplanır. Yeşil zeytin salamurası için hasat yapılır. Mahsule yatmayan zeytin bahçelerde yeşil gübreleme için sürüm yapılarak tohum ekimine başlanır. Zeytin sineği ve yaprak halkalı leke hastalığını karşı mücadeleye devam edilir.
Bağcılıkta üzüm hasadına devam edilir. Hasadın tamamlandığı bağlarda çiftlik gübresi verilir ve sürülür.
Sebzecilikte yazlık sebzelerin hasadı bitirilir. Kereviz, ıspanak, lahana, karnabahar, turp ve marulda bakıma devam edilir. Hasada başlanır. İlkbaharda çıkacak olan fındık turpu tohumları tarlaya ekilir. Lahana kelebeği mücadelesine devam edilir.
Süs Bitkilerinde çim tohumu ekimine devam edilir. İlkbaharda çiçek açan soğanlı çiçeklerin soğanları ile kışlık çiçek fidelerinin dikimine devam edilir. Kışa hassas yumrulu bitkilerin (yıldız, kanna vs.) soğan, yumru ve rizomları topraktan sökülür, bazıları örtülerek korunur. Saksılı süs bitkilerinde gübreleme yapılır, solmuş gonca ve yapraklar toplanır.
Pazartesi günü güneydoğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta toprak işleme ve tohum yatağı hazırlama işlerine devam edilir. Hububatta sürme hastalığına karşı tohumlar ilaçlanır. Ekime başlanır. İkinci ürün mısırın hasadı yapılır, gerekiyorsa kurutulur. Hasat edilen ürünlerin pazarlaması yapılır. Hasattan sonra tarla derince sürülür. Çeltiklerde hasat ve harman işlerine devam edilir. İkinci ürün soyanın hasadı tamamlanır, pazarlanması yapılır. Gerekiyorsa kurutma ve tohumluk ayırma işleri yapılır. Tohumluklar ilaçlandıktan sonra ambara konur. Kışlık bakla ve mercimek ekilişi için toprak işlemesi yapılır. Ay sonuna doğru ekime başlanır. Ekimle birlikte fosforlu gübre verilir. Pamuk hasadına devam edilir. Ayın ikinci haftasında ikinci kırıma başlanır. Çiğli havalarda toplanan pamuklar depoya konmadan önce sergenlerde kurutulur. Kanola ekimine devam edilir. Birinci ürün yer fıstığında kurutma ve harman işleri tamamlanır. İkinci ürün yer fıstığında hasada başlanır, kurutma işlerine devam edilir.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde ikinci ürün sorgunda hasat yapılır. Birinci ürün sudan otu ekimi için tarla sürülür. Kışlık ekim yapılır. Yoncada beşinci biçimlere devam edilir. Kışlık yonca ekimi için tohum yatağı hazırlanır ve ekim yapılır. Mısırlarda otlatmaya münavebeli olarak devam edilir.
Meyvecilikte hasada devam edilir. Su yalakları ve arkları, tahliye kanallarına çevrilir. Organik (Çiftlik) fosforlu ve potaslı gübreleme yapılır. Turunçgillerde yağışlar başlayıncaya kadar sulamaya devam edilir. Erkenci çeşitlerin hasadı yapılır. Fazla meyveli ağaçlara çatal vermeye devam edilir. Mikro element gübrelemesine devam edilir. Koşniller, Akdeniz meyve sineği, yaprak biti, yaprak piresi, fare ve diğer kemirgen mücadelesi yapılır. Virüs hastalıklarına karşı mücadele yapılır. Yağışlar başlamışsa, yağışlardan sonra meyvelerin kahverengi meyve çürüklüğü hastalığına yakalanmalarını önlemek amacıyla yerden 100-120 cm yüksekliğe kadar etek dallara %1 lik bordo bulamacı püskürtülür. Yeşil gübre bitkileri (Baklagiller vb.) ekilebilir. Soğuk ve dondan korunma aletleri ay sonuna doğru bahçelere yerleştirilir. Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin hasadına başlanır. Yeni kurulacak zeytinlikler için toprak ve dikim hazırlıklarına bu aydan başlanır. Eylül ayında yapılmışsa zeytin kanseri için yağmurlardan önce % 2 lik bordo bu-lamacı atılır. Antep Fıstığında hasattan sonra kuru dalların ayıklanmasına ve budamaya başlanır. Bahçe içine dökülen yapraklar toplanır.
Bağcılıkta sonbahar toprak işlemesi yapılır. Evcikler kaldırılır. Hasada devam edilir.
Mevsimlik sebzelerin hasadı tamamlanır. Bahçeler bozulur. Artıklar imha edilir. Örtü altı sera yetiştiriciliğinde; dikimi yapılan domates fidelerine ilk çapa yapılır. Fideler hereğe alınırken filiz alma işlemi de yapılır. Sulamayla birlikte gübre verilir. Geçen ay şaşırtılan biber fidecikleri dikimleri yapılır. Sık fakat az su verilir. Fideler dikimden önce fungisitli bir su içinde ne barındırılır. Kışlık sebzelerin hasadına, sulama ve bakım işlerine devam edilir.
Cumartesi günü kuzeybatısı ile güneydoğusu sağanak yağışlı ve karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Güzlük hububat ekimine devam edilir. Tohumlar ekimden önce sürmeye karşı ilaçlanır. Yazlık ekimler için tarla sürümü yapılır. Fare mücadelesi yapılır. Şeker pancarı söküme devam edilir. Sapları kesilen pancarlar fabrikaya nakledilir. Hasattan sonra tarla, yazlık hububat ekimi için sürülür. Patates hasadına devam edilir, harmandan sonra tarla derince sürülür. Iğdır yöresinde pamuklarda kırıma devam edilir.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde sonbahar gübrelemesi (Çiftlik gübresi-süperfosfat) yapılır. Yağışlı havalarda meralara hayvan sokulmaz. Yem bitkisi ekimi için toprak işleme yapılır.
Meyvecilikte çiftlik gübrelemesi ve sonbahar toprak işlemesi yapılır. Meyve bahçelerindeki yaprak ve artıklar toplanarak imha edilir. Yaprak dökümünü takiben çöğür ve fidanların sökümü ve hendeklenmesine başlanır. Yeni kurulacak meyvelerin fidan yerleri işaretlenir ve çukurların açılmasına başlanır.
Bağcılıkta üzüm hasadı bitirilir. Çiftlik gübresi atılır. Boğaz doldurma yapılır.
Cumartesi günü doğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububat ekimine başlanır. Tohumlar sürmeye karşı ilaçlanır, ekimle birlikte uygun gübre verilir. Baklagillerin hasat ve harman işleri tamamlanır. Elde edilen ürünler depolanır veya pazara sevk edilir. Baklagil alanları sürülerek hububat ekimine hazır hale getirilir. Denklenen tütünlerin bakımı yapılır. Ambar zararlıları ile mücadele edilir. Pamuk hasadına devam edilir.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada yarım kalan biçimler tamamlanır. Gübreleme yapılır. İlkbaharda yem bitkisi ekilecek alanlar sürülür. Hayvan pancarı sökümüne devam edilir. Sökülen pancarlar silolanır. Yağışlı havalarda meraya hayvan sokulmaz.
Meyvelerin hasadına devam edilir. Çiftlik gübresi atılır ve sonbahar toprak işlemesi yapılır. Dökülen yapraklar ve ağaç üzerinde kalan meyveler toplanarak imha edilir. Ay sonuna doğru çöğür ve fidan sökümlerine başlanır. Sökülen çöğür ve fidanlar hendeklenir. Yeni tesis edilecek meyveliklerin fidan yerleri işaretlenir ve çukurların açılmasına başlanır. Antep fıstığı hasat tamamlanmıştır, ağaç üzerinde kalan artıklarla yere dökülenler toplanarak imha edilir.
Bağcılıkta hasada devam edilir. Gübreleme ve toprak işleme yapılır. Boğaz doldurulur.
Pazartesi günü bölge geneli sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerde hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan günlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta kurutma ve harman işleri bitirilir. Tohumluk ilaçlanır. Tohum yatağı hazırlanır. Gübreleme ve ekim işlerine başlanır. Çeltikte ve mısırda hasat işlerine devam edilir. Baklagillerde hasat ve harman işleri bitirilir. Hasadı takiben sürüm yapılır. Ayçiçeği hasadına devam edilir. Kurutma ve pazarlama işleri yapılır. Saplar tarladan toplanır hububat ekimi için tarla sürülür.
Çayır-mera ve yem bitkileri, sahil kesimde tohum yatağı hazırlanan alanlarda ekime başlanır. Ekim sırasında veya daha önce gübre verilir. Kükürtle bulaşık yerlerde ekim işlerinden bir ay önce toprak ilaçlaması yapılmalıdır. Ot üretimi için kullanılacak fiğ tohumuna % 20 oranında yulaf veya arpa karıştırılır. Ot biçimi yapılır. Yağışlı havalarda meraya hayvan sokulmaz.
Meyvecilikte hasada devam edilir. Çiftlik gübresi verilir. Sonbahar toprak işlemesi yapılır. Fidan çukurları açılır. Fındık bahçelerinde aralama, budama ve temizlik yapılır. Fındık ocaklarına fosforlu ve çiftlik gübresi verilir. Mayıs böceği ile mücadele edilir. Yeşil zeytin hasadına başlanır. Zeytinlik tesis edilecek yerlerde fidan çukuru açılmasına başlanır. Çayda bir yıl köklendirmeye bırakılan çelikler, bu ayda sökülerek asıl yerlerine sıra üzeri ve sıra arası 1 m. aralıklarla dikilir.
Bağcılıkta hasada devam edilir. Çiftlik gübresi verilir. Sonbahar toprak işlemesi yapılır.
Sebzecilikte hasat ve pazarlama devam edilir. Kışlık sebze fidelerinin dikimi ve bakım işleri yapılır. Erken ekimi yapılan kışlık sebzelerin hasadı yapılır.
Pazartesi günü kuzeyi sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta tohum yatağı hazırlanır. Ekime başlanır, ekimle birlikte gübre verilir, tohumluklar sürmeye karşı ilaçlanır. Çeltik hasadına devam edilir. Baklagil alanları sürülerek hububat ekimine hazırlanır. Kışlık mercimek ekimi yapılır. Patates, ayçiçeği ve şeker pancarında hasat işlerine devam edilir. İlkbahar ekimi için toprak işlemesi yapılır. Kanola ekimine başlanır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde hayvan pancarı sökülür. Yoncalarda son biçim yapılır. Ağır ve yağışlı havalarda meralara hayvan sokulmaz.
Meyvecilikte hasada devam edilir. Meyve tesis edilecek yerlerde çukur yerleri işaretlenir ve çukurlar açılır. Çiftlik gübresi verilir ve sonbahar toprak işlemesi yapılır. Hasat yapıldıktan sonra dökülen yapraklar ve mumyalanmış meyveler toplanıp imha edilir, kuru dallar budanır.
Bağcılıkta hasada devam edilir. Çiftlik gübresi verilir ve sonbahar toprak işlemesi yapılır.
Periyot boyunca bölge geneli parçalı bulutlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta tohum yatağı hazırlanır. Tohumlar sürmeye karşı ilaçlanır. Ekime başlanır, ekimle birlikte gübreleme yapılmalıdır. Çeltikte hasat, harman ve pazarlama işlerine devam edilir. Baklagil alanları sürülerek hububat ekimine hazırlanır. Kışlık mercimek ekimi için tohum yatağı hazırlanır ve ekim yapılır. İlkbaharda baklagil ekilecek tarlalarda birinci sürüm yapılır. Kışlık haşhaş ekimi bu ay yapılabilir. Şeker pancarı sökümüne, patates hasadı ve pazarlamasına devam edilir. Hasadı biten tarlalar sürülerek hububat ekimine hazırlanır. Kanola ekimine devam edilir.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde yarım kalan biçimler tamamlanır. Yoncalıklarda temizlik yapılır. Hayvan pancarı sökümü devam edilir. Baharda ekim yapılacak yerlerin sürümü yapılır.
Meyvecilikte meyve hasadına (elma, armut, ayva) devam edilir. Hasadı takiben artıklar toplanır, imha edilir. Çiftlik gübresi atılır. Sonbahar toprak işlemesi yapılır. Yeni tesis edilecek bahçelerde çukur yerleri işaretlenir ve çukurların açılmasına başlanır. Hasadı yapılan meyveler boylara ayrılır, ambalajlanır, pazara sevk edilir veya soğuk hava depolarına konur.
Bağcılıkta hasada devam edilir. Çiftlik gübresi atılır ve sonbahar toprak işlemesi yapılır.
Sebzecilikte yazlık sebzelerin artıkları bahçelerden toplanır. Kışlık sebzelerin bakımı devam eder, lahana, pırasa gibi sebzelerin hasadına başlanır.