“Dünya Gıda Günü” çocuklarla kutlandı

17 October Tuesday, 2023
Bu yıl “Su yaşamdır, su gıdadır. Kimseyi geride bırakmayın” temasıyla kutlanan Dünya Gıda Günü tüm yurtta renkli etkinliklere sahne oldu. Özellikle çocuklarda farkındalık oluşturmak için İl Tarım ve Orman Müdürlükleri oklularda su ve gıdanın öneminin anlatıldığı programlar düzenledi. Sivas, Bursa ve Düzce’de çocuklar gıda üretim yerlerini gezdi, dalından meyve topladı.
“Dünya Gıda Günü” çocuklarla kutlandı
Haber: Sivas İl Enformasyon

Dünya Gıda Günü tüm yurtta renkli etkinliklerle kutlandı.

“Su yaşamdır, su gıdadır. Kimseyi geride bırakmayın” temasıyla gerçekleştirilen programlara ortaokul öğrencileri katıldı.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Selçuk Ortaokulu öğrencileri için bir etkinlik düzenledi.

Öğrencilere seslenen İl Müdürü Seyit Yıldız, Bakanlığın başlattığı su verimliliği seferberliğinin önemine değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünya Gıda Günü her yıl farklı bir temayla kutlanıyor. Bu yıl ise “Su yaşamdır, su gıdadır. Kimseyi geride bırakmayın” temasıyla Türkiye’nin bütün illerinde kutlamalar yapılıyor. Doğumdan itibaren beslenmemizi gıda ve su ile yapıyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretimden tüketimin son noktasına kadar gıda zincirinin her aşamasında görev alıyoruz. Sadece üretmek yetmiyor israf etmeyen iyi bir tüketici olmamız gerekiyor. Gıdalarımızı ve suyumuzu tüketirken bunları düşünerek israftan daha fazla kaçınmalıyız. Bakanlığımız 31 Ocak tarihinde “Su Verimliliği Seferberliği” başlattı sizleri de bu seferberlikte birer nefer olarak aramızda görmek istiyoruz. Katılım sağlayan tüm öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Dünya Gıda Gününüz kutlu olsun.” dedi.

Okul müdürü İbrahim Kılıç da öğrencileri gıda israfı konusunda bilinçli olmaya davet etti.

Ekmek fırını, süt fabrikası ve meyve bahçesini ziyaret eden çocuklar, gıda üretim aşamalarını yerinde gördü.

Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI
Fotoğraf: Muhsin ATAK


Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliği yaptığı programda da çocuklar su israfı, gıda güvenliği, gıda israfı konulu sunumları ilgiyle dinledi.

Gıda ve su israfına değinen İl Müdürü İbrahim Acar, sadece Gıda Gününde değil her zaman bu farkındalığın sürmesi gerektiğini söyleyerek; ''Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'si yani yaklaşık 1,4 milyar insan maalesef yeterli içme suyundan mahrumdur. 2050 yılında su sıkıntısı çeken insanların sayısı 4 milyara yükseleceği, 2050 yılında ise beklenen dünya nüfusunun yüzde 40'ının su sıkıntısı çekeceği tahmin edilmektedir. Bu sebeple sadece Dünya Gıda Gününde değil her zaman suyun hayati önemi ve sürdürülebilir kullanımının gerekliliği hatırlanmalıdır. Unutmayalım ki “Su" sadece bir kaynak değildir aynı zamanda birleştirici bir güçtür. Su rezervlerini korumak istiyorsak işe tarımdan ve bir bütün olarak gıda sisteminden başlamalıyız. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Hanımefendi Emine ERDOĞAN' ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Suda Sıfır Kayıp teması ile yola çıktığımız Su Verimliliği Seferberlik hareketimiz başlatılmıştır. Suda Sıfır Kayıp!  ve Türkiye Yüzyılına Bir Damla da Sen Ol! sloganları ile suyumuzu siz değerli öğrencilere ve milletimize emanet ediyoruz.'' dedi.

Etkinlikte, öğrenciler de Gıda Günü ile şiirler okudu.

Haber: Düzce İl Enformasyon 

Düzceli çocuklar Dünya Gıda Gününde Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Günü maskotu Cano’yla buluştu. Minikler hem eğlendi hem bilinçlendi.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, su ve gıdaya sahip çıkmanın geleceğe sahip çıkmak olduğunu kaydetti.

Uzun; “Dünyada 150'den fazla ülkede etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Gününü, Türkiye Yüzyılında Cumhuriyetin Çocukları, Türkiye’nin yarınları olan siz sevgili öğrenciler ile kutlamaktan onur duyuyorum. Her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımının gündeme geldiği bugün de Gıdamızı koruyarak suya, toprağa, doğaya yani geleceğimize sahip çıkacağımızı” hatırlatmak istiyorum. Gıda kayıp ve israfını önlemek için ise ilk olarak “gıda okuryazarlığı”nı artırmamız gerekiyor. Bu alışkanlığı siz sevgili öğrencilerimiz ile çocuk yaşta kazanabilirsek bizler bunu gelecek nesillere aktarmış oluruz” ifadelerini kullandı.

Cano’yla eğlenen çocuklar Gıda Mühendisi Şeyma Yıldız’ın sunumunu dinledi, hazırlanan videoları izledi.

Gıda Günü konulu resimler yapan öğrencilere hediyeler verildi.
dünya gıda günü sivas bursa düzce çocuk okul su seferberlik gıda israf güvenilir gıda tarım ve orman